KOROV – KAKO GA SE RIJEŠITI?


“Da li je ovo korov“ uobičajno je pitanje koje postavljaju novopečeni vrtlari. Odgovor glasi: “ Ovisi.“ Da li je neka biljka korov ovisi o njezinoj vrsti, mjestu na kome raste i utjecaja na okolne biljke. Jednostavno rečeno korov je svaka invazivna biljka koja raste tamo gdje ne želite. To može biti jednogodišnja, dvogodišnja, zeljasta ili višegodišnja žbunjasta biljka pa čak i drvo.

 

Cilj organskog vrtlarstva nije da eleminira sav korov nego da ga drži na nivou koji je prihvatljiv. Biljke koje su po vrsti korovske ponekad mogu imati pozitivan utjecaj na vrt – u takvim slučajevima one nisu više korov!

 

Što biljke čini korovom?

 

Biljke koje postaju korov su napadni kolonizatori koji prodiru u biljni svijet. Neke od njih su divlje, druge se namjerno donose u vrt. I danas se nenamjerno sade potencijalni korovi. Na primjer, ruska loza je korisna puzavica koja brzo raste i za nekoliko mjeseci prekriva neugledne ograde ili vrtne šupe, ali za nekoliko godina može prekriti cijelo drvo. Žuta mrtva kopriva i zelenika brzo prekrivaju zemljište, ali mogu lako osvojiti i cijeli vrt.

 

Kako korov funkcionira?

 

Poznavanje načina razmnožavanja, širenja i preživljavanja korova u teškim uvjetima pomoći će vam da razvijete efikasnu strategiju suzbijanja i kontrole njegovog rasta. Korov na različite načine postiže cilj: preživljavanje i osvajanje terena.

 

Načela organskog suzbijanja korova

 

– Upoznajte vaš korov. Ako znate kako opstaje i razmnožava se, lakše ćete odabrati najdjelotvorniju metodu borbe protiv njega.

– Izdvojite djelove vrta u kojima ima problema; osmislite efikasne načine sprječavanja rasta korova.

– Posvetite vrijeme efikasnom raskrčivanju višegodišnjeg korova prije nego što bilo što trajno zasadite – čak i ako to bude trajalo godinu dana ili duže.

– Odaberite metode koje odgovaraju vašem raspoloživom vremenu i energiju koju imate.

– Kad krčite zemljište, budite realni. Ne raskrčujte prostor veći nego što ste u stanju održavati bez korova.

– Nikada ne ostavljajte zemljište golo: zasadite ga, prekrijte ili zasadite zelenišno gnojivo.

– Prekrivači sprječavaju i uklanjaju korov – uz malo truda.

Motika je naročito korisna alatka za borbu protiv korova, u raznim fazama njegovog rasta.

 

Prednosti korova u vrtu

 

Korov može biti:

 

– privlačnog izgleda – kao što su poljski dan i noć i poljska krika;

– jestiv – kao što su ptičja trava, pepeljuga, tust;

– hrana i sklonište za ptice – na primjer češljika, čičak, bršljan;

– hrana za korisne insekte (na primjer hajdučka trava) i domaćin za organizme koji se hrane šteteočinama;

– privlačan za leptire (maslačak);

– koristan dodatak kompostu; korov s dubokim korijenjem, kao što je maslačak, može dodati kalij i fosfor koji su potrebni drugim biljkama.

 

Mane

 

Korov može:

– pokvariti izgled leja i kuta vrta;

– ugušiti druge biljke svojim rastom;

– oduzimati drugim biljkama vlagu i hranljive sastojke;

– smanjiti urod voća i povrća;

– otežati branje;

– biti domaćin štetočinama i bolestima.

 

Spriječavanje rasta korova

Spriječiti je uvijek bolje nego liječiti kad je korov u pitanju, a jednostavnim prilagođavanjem načina na koji održavate vrt – i usvajanjem novih tehnika – možete u velikoj mjeri smanjiti šanse da korov stekne prednost u odnosu na ostale biljke.

 

Na primjer, gušćim zasađivanjem ne samo da se brže postiže lijep izgled, nego se i smanjuje prostor za rast korova. Prorjeđivanjem biljaka u kasnijoj fazi rasta spriječit ćete njihovu borbu za životni prostor. Na isti način, gusto, ravnomjerno zasađeno zemljište i ugušiti korov.


18. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KOROV – KAKO GA SE RIJEŠITI?