KUPINA


kupina

 

Kupina, lat. Rubus fruticosus, je višegodišnji grm koji raste uz ograde, rubove šuma, puteve. Ima oblik trnovitog grma koji može doseći visinu do 3 metra. Kupina je biljka porjeklom sa sjevernih područja. Njena primjena u liječenju duga je dvije tisuće godina.

 

Povijest okriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korjenje u liječenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza. Tijekom 18. vijeka u Europi je bila toliko popularna za liječenje gihta da je nazvana “giht bobicom“. Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu tisućugodišnju terapeutsku primjenu.

 

Ljudima je slabo poznato koliko je ovo voće zapravo ljekovito, a popis medicinskih primjena ispunio bi stranice i podeblje knjige. Zato, upoznajte je i opskrbite se njome još dok joj je sezona. Ako možete, birajte divlje kupine umjesto uzgojenih.

 

Sastav i ljekovitost kupine

 • Kupine su ukusne i nutrijentima bogate bobice.
 • Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink.
 • Dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana.

 

Snažan antioksidans

Kupine obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam.

 

Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima. Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo nevjerojatno pozitivne učinke na zdravlje. U 14 kliničkih studija na 694 ispitanika, antocijanozidi su pokazali pozitivan efekt na zdravlje.

 

Kupine izvrsno djeluju na zdravlje očiju. U jednoj od studija 50 ispitanika je uzimalo tri puta na dan ekstrakt s antocijanozidima i vitamin E. Kod 97 posto ispitanika progresija bolesti je stala. U drugoj studiji rađeno je slično testiranje kod oboljelih od makularne degeneracije, rezultat je bio – značajno poboljšanje vida.

 

Izvršni rezultati postignuti su i kod dijabetičke retinopatije. Dijabetes uzrokuje brojna oštećenja u tijelu. Istraživanja su potvrdila da antioksidansi mogu značajno umanjiti progresiju oštećenja organa, posebno očiju.

 

Antocijanozidi također jačaju zidove krvnih žila i tako preveniraju pojavu varikoznih vena. 47 ispitanika s tim problemom svakodnevno je uzimalo anoticijanozide te su primijetili značajne promjene na bolje.

 

Prirodna zaštita od raka pluća, crijeva i jednjaka

Bobičasto voće dobar je saveznik u borbi s rakom. Tu spada i kupina koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanata koji djeluju preventivno protiv karcinoma. Posebno se ističe u borbi protiv raka pluća, debelog crijeva i jednjaka.

 

Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno djelovanje i sprječavaju rast malignih ćelija. To potvrđuju i mnoge studije koje antocijaninima i supstancama poput elagične kiseline i cijanidin-3-glukozida pripisuju utjecaj na smanjivanje tumora i metastaza.

 

Kupina za kardiovaskularno zdravlje

Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca. Prisutnost magnezija i vlakana sprječava blokiranje arterija i stimulira tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara, i ateroskleroze. Magnezij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, prevenciji aritmije i nepravilnih otkucaja srca. Jedinice iz kupine cijanidin-3-0-glukozid štiti od endotelijalne disfunkcije – jednog od početnih procesa u razvoju ateroskleroze. Cijanidin-3-0-glukozid bori se protiv slobodnih radikala i smanjuje upale i zadebljanje arterija.

 

Kupina za bolje pamćenje

Redovna konzumacija kupina od velikog značenja je za kognitivne sposobnosti. Polifenolne jedinice iz kupine pomažu usporiti slabljenje motoričkih i kognitivnih sposobnosti, poboljšavaju pamćenje i neuralne funkcije.

Kupina za trudnoću

Kupine kao prirodni izvor folne kiseline doprinose optimalnom razvoju fetusa i smanjuju rizik od malformacija. Folna kiselina važan je nutrijent za sve dobne grupe. Vitamin C i antioksidansi pomažu ojačati imunitet majke, dok prisutni minerali održavaju zdravlje kostiju.

 

List kupine

Čaj od lista kupine ima ljekovita svojstva. Obiluje adstringentnim taninima koji djeluje stezujuće i tako koriste kod proljeva i dizenterija. Toliko je efikasan da ga je Njemačka komisija E uvrstila u svoj registar kao tretman protiv proljeva.

 

Koristi se i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, hemoroida. Trudnicama se preporučuje mjesec dana prije porođaja piti čaj od kupinovog lišća i sve druge prorodne preparate od te biljke, da bi im porođaj prošao što lakše. Oblozi od čaja koriste se za liječenje podbuhlosti lica i očiju.

 

Čaj od lista kupine

2 čajne žličice suhih listova kupine prelijte s 250 ml kipuće vode i nakon 15 minuta procjedite. Pijte ga ili grgljajte kod grlobolje, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afti u ustima.

 

Ljekovita svojstva kupine:

 • jača imunitet
 • poboljšava pamćenje i koncentraciju
 • pomaže kod tegoba dišnih puteva
 • sprječava i liječi bolesti srca i krvnih žila
 • pomaže radu probave i potiče mršavljenje
 • sprječava mnoge vrste raka
 • pomlađuje kožu
 • pomaže kod anemije
 • prirodan lijek za giht i osteoporozu
 • prirodna pomoć trudnicama i dojiljama

 

Berba kupine

Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvijetni vrhovi kupine beru se u rano proljeće (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu). Listove kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lijepu zelenu boju. Zreli plodovi kupine beru se u kolovozu i rujnu, a korijen se kopa u veljači i ožujku.

 

Preparati s kupinom

U kakvom god obliku konzumirali kupinu ne možete pogrešiti, da bi iskoristili njene prednosti bitno je da to bude redovno.

 

Od nje možete raditi sok, džem, čaj, pekmez kao i od većine drugih vrsta voća.

 

Kupina za odvikavanje od pušenja

Ako želite prestati pušiti koristite mlade izdanke, pupoljke kupine za žvakanje, jer vam nakon toga cigareta nikako neće odgovarati.


21. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KUPINA