LEĆA – PRIJATELJ PROBAVE


 

Veoma je to čudno: uvijek kada zavlada nevolja, kada ponestane novca u kućnom budžetu, a remen treba zategnuti za jednu rupicu više, dolazi vrijeme namirnica koje su inače malo cijenjene. U njih se ubraja i malena, neugledna leća. Naravno: među poznavaocima leće već odavno nije prezrena, nego je dobrodošla kao dopuna za brojne druge, manje vrijedne namirnice.

 

Porjeklo

Odakle leća zaista potiče, ne zna zapravo nitko sasvim točno. To nije niti važno: danas se uzgaja po cijelome svijetu. Na žalost, kod nas je malo potisnuto iz vrtova, tako da ga (za kaznu) moramo uvoziti iz drugih zemalja (npr. iz Turske ili Čilea). S obzirom da se uzgaja u cijelome svijetu, razumljivo je da postoje brojne sorte: sitnozrnasta ili velika, zelena, žuta ili crvena.

 

Djelotvorne stvari

Količina bjelančevina je impresivna: sadrži od 25 do 30% najboljih esencijalnih aminokiselina, dakle puno bjelančevina koje se mogu biološki aktivno iskoristiti. Na taj je način leća (pored soje i graha) dobra alternativa jelima od mesa. Štovise idealna zamjena, koja je nutritivno i vrijednija i zdravstveno preporučljivija.

 

Osim toga, bogata je ugljikohidratima (postotak otprilike 50%), i zato jako zasićuje. Ugljikohidrati koje sadrži kompleksne su prirode (za razliku od tjestenine, polirane riže i peciva od bijelog brašna), tako da glukoza iz njih dolazi do krvi i ćelija u neprekidnom toku. Posljedica toga je ravnomjernija opskrba ćelija krvnim šećerom i glukozom, koja traje satima, što je naročito važno za ćelije mozga i živce. Njima su ugljikohidrati potrebni za normalno funkcioniranje.

 

Ubraja se među najbolje izvore željeza, što je izuzetno važno za žene, koje za vrijeme menstruacije izgube puno krvi, a time i željeza. Leća sadrži i kalcij, važan za jačanje kostiju, kao i kalij, koji je protuteza štetnoj i pogrešnoj ishrani s previše soli, mesa ili suhomesnatih proizvoda. Kalij uz to odstranjuje vodu iz tijela, i pomaže kod mršavljenja.

 

Leća sadrži puno cinka. Visoki postotak cinka (100 grama sadrži 1 miligram tog elementa u tragovima) izuzetno je važan. Skoro svi patimo od nedostatka tog minerala, izvora enzima za proizvodnju hormona, izgradnju čvrstog vezivnog tkiva, elementa koji pojačava libido i potenciju, a na kraju krajeva pomaže i u djelovanju gena u jedrima ćelija.

 

 Dobrobiti leće

• oživljava svojim bjelančevinama i čini čovjeka sitim bez previše kalorija
• regulira količnu šećera u krvi, pomažući na taj način protiv umora i slabije sposobnosti za rad
• jača živce i mozak
• izvor je željeza za stvaranje krvi i opskrbljivanje ćelija kisikom
• eliminira suvišnu vodu iz tijela
• pomaže kod problema s bubrezima i mjehurom
• stimulira proizvodnju hormona 
• pomaže kod regeneriranja vezivnih tkiva
• aktivira libido, pojačava potenciju i sposobnost doživljavanja orgazma
• poboljšava djelovanje gena u jedrima ćelija, čime doprinosi vitalnosti i svježini duha


30. ožujka 2018 by Dina
Komentari isključeni za LEĆA – PRIJATELJ PROBAVE