LIJEČENJE HEMOROIDA PRIRODNIM PUTEM


Šuljevi ili hemoroidi prava su napast za Ijude, posebno za muškarce srednje dobi. Bolest se pokazuje u obliku čvorića na proširenim venama na izlasku debeloga creva, tj. na anusu. Postoje unutrašnji i vanjski čvorići. Oni su mekani i bezbolni sve dok se ne upale. U većini slučajeva bolest nastaje pogrešnim načinom življenja i lošom ishranom. Bolest pogađa Ijude koji uglavnom sjede i malo se kreću, a jedu malo voća i povrća. Bolest se u početku prepoznaje nesnosnim svrbežom u predjelu anusa. Česta je pojava krvarenja što se javlja na kraju nužde. Razlikujemo lakši i teži oblik oboljenja a time i primjereno liječenje ljekovitim biljem.

Liječenje:

Za početak se preporučuje izbacivanje namirnica životinjskog porijekla iz upotrebe, nabavite ljekovito bilje za čišćenje crijeva i povećajte fizičku aktivnost.

Čaj:
1 lakši i teži oblik liječi se isparavanjem nad jakim čajem od bršljanova lišća i pera (zelenih) crvenoga luka. Isparavati svako jutro i večer po 1/2 sata. Istim čajem potrebno je ispirati se poslije svake izvršene nužde

40 g stabljike zlatice s kamena

40 g cvjetova i listova petrovca velikog

40 g hrastove kore (donje bijele)

40 g listova i cvjetova vrijeska – plavoga cvijeta

20 g listova bršljana

20 g stabljike ive trave

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine. kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i 1/2 dcl poslije jela. Poslije napitaka prije jela, uzima se srednja žlica meda, a poslije napitaka nakon jela, uzima se srednja žlica rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Poslije napitaka koji se uzimaju između jela, ne uzima se ništa. Hranu pripremati na običnom biljnom ulju, jako raskuhati (sa što više raskuhanoga zelja), ne zapržavati – ulje se ulijeva u vodu u kojoj se kuha hrana. Kao u liječenju drugih bolesti probavnih organa, zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol, jesti zapržena jela, konzervirane prerađevine, govedinu, sve vrste pečenja, veće količine slatkiša te vršiti naporan rad. Bolest se liječi 30 dana.

Sastav čaja:

50 g stabljike zlatice s kamena

50 g petrovca velikog

50 g hrastove kore (donje bijele)

40 g vrbove kore

30 g stabljike vrijeska

30 g stabljike ive trave

20 g listova kadulje

20 g korijena iđirota

20 g cvjetova gloga

20 g cvetova cmoga trna

Postupak liječenja i pripreme čaja isti je kao i kod lakšeg oblika bolesti. Pije se, također, po istim uputstvima. Liječenje traje otprilike 55 dana. Posebno naglašavamo da je kod težeg oblika bolesti zabranjeno pušiti cigarete i piti alkohol.

Za liječenje se pokazala izuzetno dobra i biljka Hamamelis Virginijana, ali se teško može nabaviti.

Mast za liječenje hemoroida:

10 g ekstrakta od lišća i kore leske,
10 g lanolina,
25 g masti od pupova topole – crna topola.


10. siječnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za LIJEČENJE HEMOROIDA PRIRODNIM PUTEM