LIJEČENJE I ČIŠĆENJE BUBREGA PRIRODNIM PUTEM


bubrezi1

Bubrezi i mjehur su veoma značajni organi za čovjeka, kako za održavanje zdravlja tako i za liječenje bolesti. Oni su filter za tekuće otpade u krvi za razliku od jetre koja je filter za različite vrste otpada koji dospjevaju u organizam. Krajnji otpadni proizvod rada bubrega je urin (mokraća) koji iznosi oko 95% tekućine, a oko 5% rastvorenih sastojaka kao što su otpadni produkti poput urea-e, mokraćne kiseline, kreatina, amonijaka, klorida, kalcija, magnezija, fosfora, zatim mnogih drugih sastojaka kao što su krv, gnoj, bakterije i paraziti, a sve ovisno o zdrastvenom stanju osobe.

Normalno, osoba treba urinirati (mokriti) oko četiri do šest puta dnevno. Ovaj broj može značajno varirati, ovisno o količini tekućine koju čovjek konzumira, koliko je težak, da li i koliko vježba, znoji se i diše. Prosječna osoba eliminira između jedne i dvije litre urina (mokraće) dnevno. Nezdrav način života, naročito kroz konzumiranje nezdrave hrane, alkohola, kave, umjetnih pića, kao i upotreba tableta te različitih kemikalija i nedovoljno konzumiranje vode, izazivaju nagomilavanje otrova u krvi i bubrezima što otežava njihov rad i preopterećuje ih. Preopterećenost dodatno može biti izazvana ako čovjek ima zatvor (opstipaciju), jer zaostale toksične fekalne tvari u crijevima se reapsorbiraju ponovno u krv.

bubrezi2

Bubrezi i mjehur zbog svega toga ne mogu redovno i efikasno raditi svoj posao uklanjanja tekućeg otpada i kiselina iz krvi i tijela, a posljedica toga su različiti problemi i bolesti u urinarnom sustavu, ali i na drugim mjestima u organizmu. Bubrezi su u organizmu zaduženi i za održavanje kiselo-bazne ravnoteže (pH vrijednost).  I ta funkcija je oslabljena kada je krv zatrovana i bubrezi preopterećeni. Kiselost u organizmu se najviše povećava konzumiranjem nezdrave hrane. Biljke sadržane u tinkturi i čaju za bubrege i mjehur su poznate kao diuretici sa dezinfekcijskim i pročišćavajućim učinkom. Bobice kleke, list medvjetke, list preslice, kukuruzna svila, korijen čička, korijen i list peršina snažno povećavaju stvaranje i protok mokraće. Ove biljke sadrže fitokemikalije i eterična ulja koja su dezinfekcijsko sredstvo za bubrege, mjehur i uopće mokraćne kanale, uništavaju bakterije i liječe ove organe od raznih oboljenja.

 

Sve ove biljke odstranjuju taloge iz bubrega i mokraćnih kanala prije nego što se pretvore u kamenje. Ako kamenje već postoji, čaj i tinktura za bubrege počinju da ga rastvaraju naročito ako se koriste bobice kleke, korijen hortenzije, crvene konopljuše ili korijen peršina. Za ove biljke iskusniji ljudi tvrde da su najbolje za rastvaranje kamena iz bubrega. Veće količine vode sa limunom, naročito u jutarnjim satima također značajno stimuliraju protok urina i olakšavaju rad bubrezima. Čišćenje bubrega i mjehura se radi u periodu od 2 puta po oko sedmicu dana, naizmjenično sa pročišćavanjem jetre i žučne vrećice koje se također radi u periodu od 2 puta po jednu sedmicu. Prvih sedam dana se čisti jedna grupa organa (na primjer jetra i žučna vrećica), drugih sedam dana druga grupa (bubrezi i mjehur) i tako naizmjenično po jednu sedmicu u ukupnom trajanju od 30 dana. U slučaju blažih oboljenja, pročišćavanje ovih organa se radi naizmenično po jednu sedmicu.


30. listopada 2016 by admin
Komentari isključeni za LIJEČENJE I ČIŠĆENJE BUBREGA PRIRODNIM PUTEM