LIMUN I KURKUMA ZA POČETAK DANA


Mlaka limunada ujutro je odlična za početak dana – limun je pun vitamina, kalcija, željeza, magnezija, kalija, enzima… A kad joj dodate i malo kurkume, dobijate superzdrav jutarnji napitak!

 

Kako limunada sa kurkumom doprinosi zdravlju

 

Poboljšava probavljanje. Svakodnevno uzimanje kurkume stimulira žuč, smanjuje nadutost i plinove i spriječava upale u digestivnom traktu; a sok od limuna rastvara i pomaže da se izbace toksini iz organa za probavljanje.

 

Čisti organizam. I limun i kurkuma potiču jetru da proizvodi više enzima, da radi efikasnije i bolje uklanja toksine i otpadne materije.
Pomaže mršavljenju. Limun intenzivira metabolizam, što doprinosi da se sagori više kalorija iz hrane koju pojedemo.

 

Deluje antinflamatorno. Kurkuma sadrži moćne antiinflamatorne sastojke koji su efikasni koliko i lijekovi, ako ne i više. Deluje kao snažan antioksidans. I limun i kurkuma su samo za sebe snažni antioksidansi, a zajedno su još jači. Antioksidansna aktivnost usporava starenje i razvoj degenerativnih oboljenja.

 

Doprinosi zdravlju mozga. Limun je izvor kalija i magnezija, koji su dobri za mozak, dok kurkuma smanjuje rizik od kognitivnih poremećaja kao što su demencija i Alzhaimerova bolest.

 

Doprinosi zdravlju srca. Kurkuma smanjuje loš kolesterol, spriječava zgrušavanje krvi i pomaže da se uklone masne naslage iz arterija.

 

Kako se radii (prijedlog)

U čašu mlake vode iscjedite pola limuna, dodajte ¼ žličice kurkume, prstohvat bibera (koji višestruko uvećava djelovanje kurkume), žličicu meda i malo cimeta (da uspori apsorpciju šećera u krv). Najbolje je da popijete ovo rano ujutro na prazan želudac.
Naravno, možete napraviti i neku svoju verziju ovog napitka – osnovni sastojci trebaju biti limun i kurkuma.


12. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za LIMUN I KURKUMA ZA POČETAK DANA