LJEKOVITA CRVENA MALINA


malina

 

Crvene maline su bogate vitaminima i mineralima, imaju malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Osim toga, prirodne fenolna jedinice u crvenim malinama imaju potencijal za ublažavanje pretilosti.

 

Ketoni iz maline prirodne su fenolne jedinice koja, između ostalog, malini daju njezinu aromu. Stručnjaci za ishranu Sveučilišta Seul davali su muškim miševima visokomasnu ishranu i ketone maline. Iako je trebalo da se veoma udebljaju od takve ishrane, to se nije dogodilo, a naučnici vjeruju da je razlog u ketonima maline. Korejski stručnjaci smatraju  da ketoni maline nude veliku nadu kao biljni lijek protiv pretilosti, jer njihove biološke aktivnosti mijenjaju metabolizam lipida. Djelotvornost ketona maline rezultat je pojačanog lučenja adiponektina, hormona koji sudjeluje u sprječavanju nastanka masnih naslaga. Adiponektin je bjelančevina koju tijelo koristi radi reguliranja metabolizma.
Ketoni maline dovode do brže razgradnje masnoća u ćelijama, čime pomažu tijelu da brže sagorijeva salo.

 

Ublažavaju upale

Maline sadrže obilje hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina, resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol. Većina ovih fitonutrijenata čuva ćelijsko zdravlje, štiti ćelije od oštećenja i regulira upalne enzime. Smanjujući upalne procese, maline smanjuju rizik od kroničnih oboljenja poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa II. Naročito je značajna elagična kiselina, vrsta hidroksibenzoičke kiseline, koja ima naglašena protuupalna svojstva.

 

Antikancerogena svojstva

U novije vrijeme su maline postale zanimljive zbog sastojaka koji imaju antikancerogena svojstva. Isprva su ključnim antikancerogenim sastojcima smatrali nutrijente sa antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Istraživanja na raku dojke, jednjaka, debelog crijeva i maternice pokazala su da ti nutrijenti značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju ćelija raka. Novije studije su ukazale na dodatno djelovanje fitonutrijenata u malini. Čini se da elagitanini, nutrijenti srodni elagičnoj kiselini, sprječavaju pretvaranje zdravih ćelija u zloćudne. Ćelijama koje već jesu zloćudne elagitanini šalju signale kojima ih potiču na apoptozu, ili – pojednostavljenim riječnikom – samouništenje. Malina vrste Rubus rosifolius , koja raste u obe Amerike, Australiji i Istočnoj Aziji, ima najveću snagu u pogledu smanjivanja broja zloćudnih ćelija. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Composition and Analisis, ova vrsta maline ima drugačiju fitokemiju i biološke aktivnosti od svih ostalih vrsta. Istraživači su utvrdili da ekstrakti Rubus rosifoliusa sprječavaju rast ćelija raka pluća za 54%, debelog crijeva za 50% i želudca za 37%.

 

Što zrelije, to bolje

Zrelost maline također je važan faktor. Prema istraživanju objavljenom u časopisu  Agricultural and Food Chemistry, crvene maline su najljekovitije kada su potpuno zrele. Ukupan nivo antocijanina u svim vrstama malina raste u direktnoj proporciji sa zrelošću.

 

A. Milinković


02. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za LJEKOVITA CRVENA MALINA