LJEKOVITI BOSILJAK


bosiljak

 

Bosiljak je više od ukusnog začina: on ima brojna blagotvorno djelovanje, koja su bila poznata kroz povijest. Djeluje ljekovito i na tijelo i na psihu, pa nije čudo što ga neke tradicije smatraju svetom biljkom.

 

Bogat je željezom
Možda niste znali, ali bosiljak sadrži željeza isto koliko i špinat. Jušna žlica sušenog bosiljka, ili 2 šalice sjeckanog svježeg bosiljka sadrže oko 10% preporučenog dnevnog unosa željeza.

 

Detoksicira jetru
Bosiljak pomaže da se jetra rastereti od toksičnih materija, naročito nakon pretjerivanja u jelu i piću.

 

Smanjuje upale
Interesantno je da bosiljak sadrži veoma slične jedinice kao ulje od konoplje (tzv. medicinska marihuana), tako da pomaže da se smanji bol i upala kod artritisa i upale crijeva.

 

Olakšava disanje
Bosiljak sadrži cinamansku kiselinu, koja poboljšava cirkulaciju i olakšava disanje u slučajevima oboljenja dišnih puteva. I ne samo to: ova jedinica pomaže i da se regulira nivo šećera u krvi.

 

Održava zdravlje srca
Bosiljak sadrži magnezij, koji u kombinaciji sa ostalim njegovim sastojcima pomaže da se opuste glatki mišići krvnih žila, što olakšava protok krvi. Bosiljak pomaže i uspostavljanju normalnog srčanog ritma. Osim ovoga, pomaže i da se spriječi stvaranje naslaga kolesterola.

 

Smanjuje stres
Istraživanja pokazuju da fitokemikalije koje sadrži bosiljak snižavaju nivo kortizola, tzv. “hormona stresa”, pomažući da se opustimo.

 

Antikancerogena svojstva
Bosiljak je izuzetno bogat antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala, tako da korištenje bosiljka u ishrani pomaže i u prevenciji malignih oboljenja.

 

Dakle, ako dosad niste koristili bosiljak, eto dobrih razloga da počnete. Može se nabaviti sušen, a ako imate priliku da nabavite svjež, možete ga upotrijebiti da napravite ukusan pesto sos za preljevanje tjestenina (kako se priprema pesto sa bosiljkom, možete naći u mnogim receptima mediteranske kuhinje).

 

Izvori:
www.whfoods.com
www.health.com
www.offthegridnews.com


08. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za LJEKOVITI BOSILJAK