LJEKOVITOST BOSILJKA


bosiljak

 

Bosiljak je više od ukusnog začina: on ima brojna blagotvorna djelovanja, koja su bila poznata kroz povijest. Djeluje ljekovito i na tijelo i na psihu, pa nije čudo što ga neke tradicije smatraju svetom biljkom.

 

Bogat je željezom
Možda niste znali, ali bosiljak sadrži željeza isto koliko i špinat. Jušna žlica sušenog bosiljka, ili 2 šalice sjeckanog svježeg bosiljka sadrže oko 10% preporučenog dnevnog unosa željeza.

 

Detoksicira jetru
Bosiljak pomaže da se jetra rastereti od toksičnih tvari, naročito nakon pretjerivanja u jelu i piću.

 

Olakšava disanje
Bosiljak sadrži cinaminsku kiselinu, koja poboljšava cirkulaciju i olakšava disanje u slučajevima oboljenja dišnih puteva. I ne samo to: ovaj spoj pomaže i da se regulira razina šećera u krvi.

 

Održava zdravlje srca
Bosiljak sadrži magnezij, koji u kombinaciji s ostalim njegovim sastojcima pomaže da se opuste glatki mišići krvnih žila, što olakšava protok krvi. Bosiljak pomaže u uspostavljanju normalnog srčanog ritma. Osim ovoga, pomaže i da se sprječi stvaranje naslaga kolesterola.

 

Smanjuje stres
Istraživanja pokazuju da fitokemikalije koje sadrži bosiljak snižavaju razinu kortizola, tzv. “hormona stresa”, pomažući da se opustimo.

 

Antikancerogena svojstva

 

Bosiljak je izuzetno bogat antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala, tako da korištenje bosiljka u prehrani pomaže i u prevenciji malignih oboljenja.
Dakle, ako dosad niste koristili bosiljak, eto dobrih razloga da počnete. Može se nabaviti sušen, a ako imate priliku nabaviti svjež, možete ga upotrijebiti da napravite ukusan pesto sos.


01. studenoga 2016 by admin
Komentari isključeni za LJEKOVITOST BOSILJKA