MAGNEZIJ UTJEČE NA ŠEĆER U KRVI!


magnezium

 

Nekoliko naučnih istraživanja ukazalo je da odgovarajući unos magnezija ima značajnu ulogu ne samo u prevenciji dijabetesa, nego i u ublažavanju ovog oboljenja ukoliko se već pojavilo.

 

Jedna od mnogih uloga koje magnezij igra u organizmu je i kontrola nivoa glukoze u krvi, kako bi se spriječila rezistencija na inzulin koja vodi razvoju dijabetesa tip 2. Rezistencija na inzulin dovodi da nivoi šećera u krvi postanu previsoki. Dijaberičatima unos magnezija može koristiti, pošto mnogi pacijenti koji imaju rezistenciju na izuulin gube taj mineral putem urina, što dovodi do nezdravog zatvorenog kruga manjka magnezija i povećanog nivoa šećera u krvi.

 

Jedno šestomjesečno naučno istraživanje sa osobama koje su imale rezistenciju na inzulin uključivalo je uzimanje 365 mg magnezija dnevno. U grupi koja je uzimala magnezij, za razliku od kontrolne grupe koja nije, nivoi šećera u krvi bili su niži, a kontrola inzulina bolja.

 

Vodeći nutricionistički časopis, Today Dietitian, objavio je članak o analizi 13 proučavanja koja su uključila pola miliona ispitanika. U toj analizi se pokazalo da je povećan unos magnezija bio povezan sa manjim rizikom od dijabetesa.
Prema Američkom udruženju za dijabetes, u namirnice bogate magnezijem, kao i drugim važnim nutrijentima kao što su kalij, kalcij, vitamini i vlakna, koje su preporučljive za dijabetičare, između ostalog spadaju i: zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, batat, paradajz, orašasti plodovi, mahunarke, citrusno voće i dr.


12. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za MAGNEZIJ UTJEČE NA ŠEĆER U KRVI!