MAK – RIZNICA VITAMINA I MINERALA


e21e80d67c9ae25faccc80974ae4a008_header

 

Opis i porjeklo

Mak je jednogodišnja biljka koja ima ružičaste, bijele, narančaste, crvene ili ljubičaste cvjetove. Zrela makova glavica izvana je naborana. Unutar glavice nalazi se nekoliko odjeljaka koji sadrže stotine sjemenki. Sjemenke su sitne, bubrežastog oblika, orašastog okusa i hrskave teksture. Mogu biti smeđe, sivo-plave i žute boje. Ulje maka dobija se hladnim prešanjem sirovog sjemena i ono je jestivno kao i svako drugo ulje od sjemena.

 

Energetska i nutritivna vrijednost

sr_vit_min

Energetski sadržaj 100 g sjemenki maka iznosti 533kcal / 2231kJ.  Od toga je 45% masti, 24% ugljikohidrata i 18% proteina. Od vitamina izvrstan je izvor Tiamina (0,85 mg što čini 56% RDA), Piridoskina (0,4 mg što čini 22% RDA), a dobar je izvor Folne kiseline (35 µg što čini 17% RDA), Riboflavina (0,2 mg što čini 12% RDA), i vitamina E (1,1mg što čini 11% RDA).

 

*RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).

 

Od minerala mak je izvsrtan izvor Mangana (6,8 mg što čini 270% RDA), Bakra (1,6 mg što čini 180% RDA), Kalcija (1448 mg što čini 145% RDA), Fosfora (849 mg što čini 106% RDA), Magnezija (331 mg što čini 95% RDA), Željeza (9,4 mg što čini 94% RDA) i Cinka (10,2 mg što čini 68% RDA).

 

Sjemenke maka u 100 g sadrže:

– 10 g dijetalnih vlakana. – 30,8 g nezasićenih masnih kiselina, od toga 30,5 g linolne kiseline. – 89 g fitosterola.

 

Ljekovitost

Iz bogatog nutritivnog sadržaja maka ističu se nezasićene masne kiselin, prije svega linolna kiselina i oleinska kiselina.

 

Linolna kiselina je esencijalna omega 6 masna kiselina koju naš organizam ne može sintetizirati. Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka gdje sudjeluje u njihovoj izgradnji, potiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K topljivih u masti. Naučna istraživanja upućuju na to da može sudjelovati u procesu usporavanja razvoja multiple skeroze. Također može pomoći u zaštiti kardiovaskularnog sistema, reguliranja krvnog tlaka i zgrušavanja krvi. Često se primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalnih procesa.

 

Oleinska kiselina je mononezasićena masna kiselina koja pripada grupi omega 9. Ova kiselina nije esencijalna i ljudski organizam je može djelomično sintetizirati. Istraživanja naučnika sa Univerziteta Northwestern otkrivaju da oleinska kiselina može sudjelovati u usporavanju pojave raka djelovanjem na nivou gena. Također štiti karadiovaskularni sistem od oštećenja.

 

Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i liječenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, potiču koncentraciju i raspoloženje. U narodnoj medicini mak se koristio za dobijanje opijuma koji su doktori koristili za umirivanje bolova, ali su ga na žalost i mnogi zloupotrebljavali. Mak koji se prodaje u dućanima ne sadrži alkaloide jer je sjeme osušeno.

 

Mak sa bananom i dinjom

Sastojci:
– 100 g mljevenog maka (najbolje svježe mljevenog)
– 50 g suhog grožđa
– 1 žlica meda
– sok od 1/2 limuna
– 500 g dinje
– 1 banana
– prstohvat mente

 

Priprema:
U mljeveni mak dodati suho grožđe, med, zgnječenu bananu, limunov sok i promješati. Dinju izrezati na kockice i pomješati sa makom.


05. svibnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za MAK – RIZNICA VITAMINA I MINERALA