Malo smijeha na svoj račun mijenja život iz korijena


Dr Beri Bitman, američki neurolog, internacionalni predavač, pronalazač i direktor Mind-Body Wellness Center, interdisciplinarnog zdravstvenog centra otvorenog tipa u Midvilu (Pensilvanija, SAD) – postavio je novu paradigmu prirodnog liječenja. Dr Bitman poručuje da, čak i ukoliko se ne možete sjetiti kada ste se posljednji put smijali – to ne znači da niste u stanju…

To samo može biti znak jednog stresnog života ili toga da svakodnevni izazovi jednostavno bivaju preplavljujući. Kako navodi dr Bitman, smijeh mnogima predstavlja moćan iscjeljujući eliksir, nešto kao prirodni Prozac! Smijeh omogućava da se osobne brige sagledaju na jedan drugačiji način i ima izvanrednu sposobnost da pomogne u ponovnom uspostavljanju jedne pozitivne i zdrave perspektive onda kada smo neraspoloženi.

Činjenica je da se neki od najboljih viceva zasnivaju upravo na istinitim životnim pričama i govore o stvarima koje se, zapravo, događaju običnim ljudima, podsjeća dr Bitman. Neki od najpoznatijih komičara ikada, razvijali su svoj rad jednim fenomenalnim talentom i ”izoštravali” svijest o tome što se zaista događalo u njihovom okruženju. Pri takvom promatranju, bili su u mogućnosti izdvojiti vedriju perspektivu čak i iz onog najmračnijeg.

Ipak, ako stoji da su neki od najboljih viceva nastali iz svakodnevice, zbog čega se svi ne smijemo, pita nas dr Bitman.
Odgovor nam mnogo govori o nama samima. Postoje dva osnovna razloga. Prvi je da nema dva gledišta koja su obavezno istovjetna. Neki ljudi prirodno otkrivaju vedriju stranu stvari dok druge obavija neveselost u vezi sa praktično svime što im se događa u životu.

Drugi razlog je, pak, zasnovan na onome sa čim se samo neki od nas zaista žele suočiti, a to su, prema dr Bitmanu, samorefleksivnost i slika o sebi.
Jer, konačno, ponešto od onoga što nam se događa i što činimo mora da je veoma zabavno! Očigledno da upravo na ovaj način razmišljaju komičari, zaključuje Bitman i izazovno nas pita da li smo se u stanju nasmijati sebi samima, na pozitivan način.
Onda, zašto se ne smijemo?

Odgovor je, za dr Bitmana, jednostavan i glasi: “Zato jer želimo da nas drugi vide savršenim! ”A, kad “zabrljamo” ne želimo da to iko primijeti. Ipak, „ljudski je griješiti” (“to err is human”). A, promijenite samo dva slova, kaže Bitman, i dobijate – “Zabavno je griješiti” (“to err is humor”)!
Nije li iznenađujuće što su ove dvije riječi toliko slične, pita se Bitman, kao da su predci odavno znali ono što na nama, kao društvu, ostaje da ponovo spoznamo.

Dr Bitman se šali da, kada bismo istraživali regije “smisla za humor” u ljudskom mozgu, one bi najvjerojatnije bile atrofirane u onih koji gotovo sve uzimaju ozbiljno i ubrzo dodaje da zapravo, ne bi birao da se prihvati ovakvog “zadatka”.

Tako, umjesto istraživanja “centara za humor”, dr Bitman predstavlja sedam koraka u nalaženju ”vedrije strane života”:

 1. Naučite se smijati na osobni račun.
  2.    Ponovno otkrijte smisao za humor umirujući svoju težnju za postizanjem savršenstva i ozbiljnost dok, sa druge strane, nastojite probuditi u sebi onaj vedriji pristup, kad god je to moguće.
  3.    Stimulirajte svoj um na taj način da otkriva humor u svakoj situaciji i omogućite mišićima za smijanje jednu svakodnevnu vježbu.
  4.    Neka smijeh zamjeni alkohol, duhan i lijekove onda kada ste pod stresom i kad se valja sa istim izboriti.
  5.    Ohrabrite svoju vedriju stranu da se razigrano uzdigne čak i iznad onih trenutaka koji vam predstavljaju veliki izazov.
  6.    Prihvatite svaku smiješnu situaciju kao jedan dar koji valja podijeliti sa drugima. Kada se smijete, a posebno na svoj račun, i ostali će se rado pridružiti. Smijeh nije ništa manje zarazan i – iscjeljujuć.
  7.    Ni sebe ni druge ne uzimajte previše ozbiljno.

 


05. veljače 2017 by Dina
Komentari isključeni za Malo smijeha na svoj račun mijenja život iz korijena