MANJAK ESTROGENA SIMPTOMI I POSLJEDICE


estrogen

 

Manjak estrogena može imati brojne štetne posljedice po naše zdravlje stoga je za prventivu naročito važno da unosimo i prirodni estrogen u hrani. Ovaj hormon je potreban za uspostavljanje pravilnog balansa i normalne hormonske ravnoteže koji intenzivno variraju tijekom trajanja menopauze kod žena . Simptomi manjka estrogena su između ostalog i nagli pad koncentracije, nervoza, problemi sa mjehurom i otežana funkcija urinarnog trakta, anksioznost, razdražljivost, nesanica , bezvoljnost i depresija. Kako nadoknaditi manjak estrogena u menopauzi prirodnim putem i koja je to hrana bogata estrogenom saznajte u nastavku ovog članka.

 

FUNKCIJA ESTROGENA

Prirodni estrogen djeluje u sinergiji s progesteronom i predstavlja čuvara gotovo svih vitalnih funkcija koje su važne za zdravlje žene u njenom reproduktivnom periodu, a prestanak lučenja ovog važnog hormona uzrokuje i određene nelagodne tegobe. Pad nivoa i nedostatak estrogena u menopauzi je veoma česta pojava danas ,gotovo da pogađa svaku žensku osobu. Ranije je ova pojava obuhvaćala period od oko pedesete godine života, dok se danas, nažalost, pod utjecajem velikog broja zagađivača, nepravilne i neredovne ishrane, stresa i nervoze, rani klimaks javlja se kod sve mlađih žena, pa čak i onih u ranim tridesetim godinama. Hormon estrogen je jedan od glavnih čuvara tekućine u tkivima, te je ključan kod kontrole formiranja i djelovanja kolagena, važne strukturne molekule ,koji gradi sva potporna ljudska tkiva, hrskavicu i kosti . Manjak vode osnovni je uzročnik degeneracije kolagena u nešto starijoj tj. zrelijoj životnoj dobi, upravo uslijed pada nivoa ovog hormona. Druga nezaobilazna funkcija estrogena jest kontrola kompletnog seksualnog razvoja kod žene: tijekom puberteta utječe na formiranje sekundarnih spolnih karakteristika i od tada pa sve do menopauze, ima posebnu ulogu u hormonalnom statusu svake žene. Estrogen hormon dominira prvom fazom hormonalnog ( menstrualnog) ciklusa, dok nam progesteron dominira u drugoj fazi, upravo zato da bi ženu pripremio za trudnoću.

 

MANJAK ESTROGENA SIMPTOMI

Manjak estrogena kod mladih žena obično prati kašnjenje i izostanak redovnog menstrualnog ciklusa. Takve osobe vrlo često ulaze u ranu menupauzu (prije svoje četrdesete godine), prati ih noćno znojenje i neugodni valunzi (valovi vrućine u menopauzi), ne izostaju ni malaksalost i umor. Uslijed ovih tegoba dolazi i do naglih promjena raspoloženja (smjenjivanja smijeha i plača, radosti i tuge ), izostaje i želja za seksualnim odnosima , jer snošaj može biti bolan. Nedostatak estrogena uzrokuje posljedično i gubitak koštane mase i nastanak osteoporoze. Neplodnost kod nešto mlađih žena, također ukazuje na deficit ovog hormona. Manjak i nedostatak estrogena odgovoran je za veliki broj tegoba i simptoma sa kojima se suočavaju i nešto starije žene u menopauzi, a neki od znakova jesu valunzi (valovi i iznenadni naleti vrućine), otežano funkcioniranje mokraćnog mjehura, suhoća vagine, dekoncentracija i zaboravnost, anksioznost, depresija, česta razdražljivost, nervoza, smanjenje seksualne želje, česta nesanica . Ovaj hormon, veoma uspješno štiti i naše krvne žile, stoga je potrebno unositi estrogen u hrani, kako bi se smanjio njegov deficit i spriječili potencijalni problemi.

 

MANJAK ESTROGENA POSLEDICE PO ZDRAVLJE

Kao posljedica nedovoljnog lučenja estrogena mogu se javiti jaki bolovi u kostima praćeni sa grčevima u mišićima, kao i bolovima u zglobovima, kasnije i već spomenuta osteoporoza, odnosno progresivno smanjenje koštane mase, uslijed koje se povećavaju rizici od fraktura i prijeloma kostiju, koje znaju biti naročito opasne za starije osobe, koje se teže oporavljaju jer im kosti puno sporije ili nikako ne zarastaju. Također, dolazi i do većih promjena na krvnim žilama koji tada ubrzano stare: ateroskleroza (nagomilavanje nepoželjnih masnoća na zidovima krvnih žila) brzo napreduje, dovodi do sužavanja naših krvnih žila i posljedičnih varijacija u visini krvnog tlaka. Zato neke žene koje nikad nisu patile od tegoba izazvanih povišenim krvnim tlakom, odjednom imaju oscilacije, a sve to zajedno povećava rizik i od infarkta, kao i moždanog udara. Najbolja preventiva za manjak estrogena je pravilna i uravnotežena ishrana. Gdje da pronađemo estrogen u hrani i koja je to hrana bogata estrogenom, saznajte u daljem tekstu…

 

GDJE NALAZIMO ESTROGEN U HRANI

Naučnici su dokazali da konzumiranje soje i lanenog sjemena stimulira lučenje estrogena kod žena u postmenopauzi i ublažava tegobe. Eto i jednostavnog odgovora kako nadoknaditi estrogen u menopauzi. Neke studije otkrile su da do povećanja estrogenske aktivnosti dolazi nakon unošenja obe ove namirnice. Ispitanice u ovoj studiji dva tjedna su jele sojino brašno, laneno sjeme i klice crvene djeteline, koje također spadaju u prirodne izvore ovog hormona. Kao prirodni estrogen u hrani ubrajajmo i sojine proizvode sa visokim sadržajem proteina koji dokazano imaju visoku estrogensku aktivnost, u njih ubrajamo sojina zrnca, tofu, sojino mlijeko i tempeh, ali to ne važi za sos i ulje od soje koji definitivno nisu hrana bogata estrogenom. Ukoliko je manjak estrogena i vaš problem, povedite računa i o većem unosu voća tijekom dana jer i ono nadomješta nedostatak ovog hormona. Neki naučnici su dokazali da namirnice bogate borom znatno povećavaju nivo estrogena kod žena u postmenopauzi, onoliko koliko se to postiže i kupovnim preparatima koji sadrže ovaj hormon, jer bor, kako se čini, djeluje tako što podiže nivo steroidnih hormona u krvi. Ovim mineralom bogato je voće, naročito jabuke, kruške, grožđe, datulje, suho grožđe i breskve, a ima ga i u mahunarkama, jezgrastom voću i medu. Ispitanice u istraživanju jele su dvije jabuke i 100 grama kikirikija dnevno i nisu više imale manjak estrogena..

 

FITOESTROGENI U HRANI

 

CRVENA DJETELINA NADOKNAĐUJE MANJAK ESTROGENA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina se već desetljećima koristi kao lijek za ublažavanje simptoma
menopauze i važi za odličnu prirodnu alternativu tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, zauzima važno mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka koje se koriste u terapiji mnogih suvremenih bolesti. Preparati koji su na bazi crvene djeteline pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba kao što su nepredvidivi valunzi, nesanica, pojačano i prekomjerno znojenje i nervoze. Također, ovi fitoestrogeni reguliraju nivoe kolesterola, štite naše srce i krvne žile, čuvaju strukturu kože i sluznice, smanjuju rizike od nastanka bolesti kostiju – osteoporoze, usporavaju starenje organizma , što je sve usko povezano sa smanjenjem funkcije jajnika, koje uzrokuje manjak estrogena u menopauzi.

 

CIMICIFUGA BILJKA

Od ranih četrdesetih godina prošlog vijeka, cimicifugabiljka se koristi u Njemačkoj kao prirodna supstanca za reguliranje tegoba koje prate klimaks. Eksperimentalno je potvrđeno da sastojci ove biljke djeluju kao selektivni modulatori estrogenih receptora, pa samim tim i sprječavaju manjak estrogena. Oni su agonisti estrogenih receptora u našim kostima, kao i centralnom živčanom sustavu i kardiovaskularnom sustavu, tako da preventivno djeluju na depresivna stanja, osteoporozu i brojne kardiovaskularne promjene, a pored toga smanjuju rizik od raka dojke i materice.

 

ZA NEDOSTATAK ESTROGENA SE ODLIČNO POKAZALO I LANENO SJEME

Izuzetno je bogato fitoestrogenima – lignanima, ali ga treba konzumirati uvijek u mljevenom obliku. Važno
je znati da mljeveni lan brzo gubi na kvaliteti pa se mora upotrijebiti odmah nakon mljevenja, kupujte ga u manjoj količini da bi ste ga na vrijeme potrošili. Sjeme lana, bogato je i omega-3 masnim kiselinama koje su od izuzetnog značenja za naše zdravlje. Zahvaljujući cjelokupnom sastavu, lan ublažava simptome menopauze, smanjuje nivo kolesterola, sprječava razvoj ateroskleroze upravo zato jer sprječava pojavu kakva je manjak estrogena.


18. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za MANJAK ESTROGENA SIMPTOMI I POSLJEDICE