MATERIJALIZAM VODI U DEPRESIJU


man-wiht-falling-money

 

Materijalisti su znatno depresivniji i nesretniji u životu zato što ne pokazuju zahvalnost i apsolutno sve mjere kroz novac, kažu psiholozi.

 

Svjesni smo toga da je u vrijeme krize i opće neimaštine pisati o materijalizmu pomalo nepopularno, ali svejedno vrijedi razmišljati da li je novac baš sve na svijetu i može li nam donijeti sreću. Naučnici i dalje tvrde da ne može, a evo i zašto.

Istraživanje na američkom Sveučilištu Baylor pokazalo je da osobe materijalističkog pristupa životu kojima je jedini cilj zaraditi što više novca da bi ga što ekstravagantnije potrošili imaju znatno češće simptome depresije i općeg nezadovoljstva životom u odnosu na druge ljude.

 

Takav stav u životu je glavni uzrok problemima jer se fokusiranjem na materijalne vrijednosti ljudi ograničavaju na to da nisu u stanju da budu zahvalni na onome što su već stekli u životu.

 

Potpuna posvećenost onome što nemaš, a želiš je negativan način razmišljanja, tvrde psiholozi, pa iako u nekim slučajevima može služiti kao motivacija, zapravo je, sveukupno gledano, loše za zdravlje.

money from the sky

 

Problem je u tome što stalnim stjecanjem ne postajete sretniji nego podižete svoje ciljeve i nastavljate potragu za materijalnim, koja vam u stvari donosi nezadovoljstvo.

 

S druge strane, zahvalnost i zadovoljstvo pozitivni su stavovi koji pogodno utječu na naše odnose prema drugima. Tako se materijalisti ograničavaju na pomoć ljudima unutar obitelji, i tu njihova darežljivost staje.

 

Stoga, iako nije loše imati novac, možda bi vam baš ono donijelo problem u životu.

Kada je novac mjerilo svega, sreće nema (Shutterstock)


05. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za MATERIJALIZAM VODI U DEPRESIJU