MEĐULJUDSKI ODNOSI UTJEČU NA ZDRAVLJE!


mo

Istraživanja pokazuju da međuljudski odnosi u kojima nalazimo podršku jačaju imuni sistem i povećavaju sposobnost da se izborimo sa bolešću. Prema jednoj takvoj studiji samo tri posjete u toku tjedna od strane rođaka i bliskih prijatelja su dovoljne da poboljšavaju funkciju imunog sistema kod starijih osoba. Sa druge strane, istraživanja su također potvrdila da odnosi u kojima je prisutno zlostavljanje vrlo štetno utječu na zdravlje.

Negativna iskustva iz djetinjstva u odraslom dobu uzrok su nekoliko fizičkih zdravstvenih problema. U traumatične događaje iz djetinjstva spadaju „verbalno, fizičko ili seksualno zlostavljanje, kao i disfunkcija obitelji“, kao što je promatranje nasilja u domu među odraslima. Tragično je to što često oni koji su povezani najsnažnijim obiteljskim vezama, mogu da izvrše takav čin nasilja. Dom, koji treba da bude mali raj na Zemlji, utočište i sigurna luka ispunjena toplinom i ljubavlju, iza zatvorenih vrata postaje mjesto opasnosti i straha. Takvo nezdravo okruženje postaje izvor kroničnog stresa, koji može biti uzročnik mnogi bolesti pa čak i same smrti. Odrasli koji su doživjeli zlostavljanje u djetinjstvu izloženi su do 60 posto većem riziku da obole od dijabetesa.

Proučavanja koja se bave zanemarivanjem djece također ukazuju na povećan rizik od dijabetesa. Trenutna pandemija dijabetesa čini takve činjenice zbunjujućim i zabrinjavajućim. Tko bi pomislio da dijabetes ima veze sa vrstom odnosa koji vladaju u domu? Međutim, negativni utjecaji na fizičko zdravlje ne završavaju se samo dijabetesom i promjenama u imunom sistemu. Traumatična iskustva iz djetinjstva imaju određenu ulogu i u pojavi raka, kardiovaskularnih oboljenja, debljanju, prekomjerne težine i rane smrti. Činjenice jasno ukazuju da ako snažan stres oslabi imuni sistem u djetinjstvu i zlostavljanja oštete nježne mehanizme uma, mnoštvo fizičkih, mentalnih i emocionalnih problema kasnije u životu mogu da izbiju na površinu.


14. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za MEĐULJUDSKI ODNOSI UTJEČU NA ZDRAVLJE!