MESO I MLIJEKO ŠTETNI KAO I PUŠENJE


Ractopamine-Tainted-Meat-600x400

Kada se analiziraju nastojanja za sprječavanje kancera, prvo što nam pada na pamet jesu etikete sa upozorenjima na cigaretama koje se prodaju širom svijeta. To je djelomično doprinijelo smanjenju pušenja i, samim tim, zdravstvenih problema koje ono izaziva. Slična upozorenja bi trebalo iz istih razloga staviti na meso i mliječne proizvode, piše dr. Neal Barnard u “Indipendentu“ (The Independent).

 

Za razliku od hrane biljnog porjekla koja pobošljava naše zdravlje – meso i mliječni proizvodi su rizični skoro kao cigarete, uključujući povećanu opasnost od moždanih udara, srčanih oboljenja i raka.

 

Prema izvešću Centra za istraživanje kancera, u Velikoj Britaniji je dijagnosticirano skoro 425 tisuća oboljelih 2010. Od toga je 150 tisuća umrlo iste godine od raka.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je utvrdila da je neodgovarajući način ishrane u 30 posto slučajeva uzrok raka u zapadnim državama a oko 20 posto u zemljama u razvoju.

 

Prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice, šunka i slično, itekako utječu na rak crijeva – koji je na drugom mjestu po broju smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji – tako da ove namirnice nitko ne bi trebao nikada jesti, pokazuje nedavno istraživanje koje su objavili Svetski fond za istraživanje raka (The World Cancer Research Fund) i Američki institut za istraživanje raka (American Institute for Cancer640_cancer_cells Research).

 

U zemljama u kojima se više koriste masnoće, prije svega životinjske kao što su meso i mliječni proizvodi, češće se oboljeva od raka dojke.

 

U analizi na uzorku od 15 tisuća muškaraca, doktori su utvrdili da se svi oni koji su jeli crveno meso najmanje pet puta tjedno, suočavaju sa većim rizikom od dobijanja raka prostate, u odnosu na ljude koji konzumiraju ove namirnice rijeđe nego jedanput tjedno.

 

Zaključak drugih istraživanja je da korištenje mesa može povećati rizik od raka bubrega i pankreasa.

 

Postoje mnoga objašnjenja zašto meso povećava rizik oboljevanja od raka. U nekim slučajevima, meso sadrži kancerogene materije koje se formiraju tokom njegove obrade ili pripreme hrane. Također, visoka koncentracija masti u mesu i mliječnim proizvodima potiče stvaranje hormona, čime se povećava rizik od oboljenja, kao što je rak dojke i prostate.

 

Ako vas ove informacije navedu na razmišljanje o vašoj vilici kao moćnom oružju, onda ste na pravom putu: to vas može zaštiti od raka. Sve ovisi kako koristite ovaj pribor za unošenje hrane.

Prednosti hrane biljnog porjekla

 

Hrana biljnog porjekla je bogata vlaknima, koja ubrzavaju prolazak hrane kroz debelo crijevo, čime se odstranjuju kancerogene materije i mijenja vrsta bakterije u crijevima, odnosno smanjuje proizvodnja kancerogenih kiselina.

 

Vitamin C – antioksidant koji se nalazi u citrusnom voću kao i u različitim vrstama povrća – može smanjiti rizik od raka jednjaka i želuca jer neutralizira stvaranje kancerogenih kemikalija koje se stvaraju u organizmu i blokira pretvaranje nitrate u kancerogene nitrosamine u trbuhu.

 

KarotenFruit-Vegetables-Healthy-Foodoidi – pigmenti koji daju boju voću i povrću – također su se pokazali efikasnim u zaštiti od raka pluća a mogu spriječiti i rak mjehura, usta, grkljana, jednjaka i dojke.

 

Povrće poput kupusa, brokule, kelja, repe, cvjetače i prokulica, sadrži flavonoide i indole za koje se smatra da sprječavaju rak. Namirnice od soje koje koriste vegani sadrže antikancerogene materije, uključujući lignan i fitoestrogen.

 

Rezultati Evropskog centra za istraživanje raka i nutricionizma (EPIC), ukazuju na velike razlike između zdravlja ljudi koji jedu meso i vegana. Naime, vegani imaju manje od polovice zasićenih masti u svom organizmu u odnosu na ljude koji jedu meso. Također, posjeduju mnogo veće količine vlakana kao i vitamina C i E.

 

Istraživanja u Engleskoj i Njemačkoj pokazuju da je za 40 posto manji rizik da vegetarijanci obole od raka u odnosu na one koji konzumiraju meso.

 

Odvikavanje od pušenja ostaje važan način da se smanji rizik od kancera. Međutim, podjednako je bitno da se ukazuje i na štetnost mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Ramislite o tome.


28. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za MESO I MLIJEKO ŠTETNI KAO I PUŠENJE