MIT KOMBINIRANJA PROTEINA


komb.proteina1

 

Vegetarijancima je poznata ideja da trebaju kombinirati u istom obroku dva različita izvora proteina, na primjer, grah i riža, da bi dobili „kompletne“ proteine iz biljne hrane. Nova istraživanja pokazala su da to nije potrebno.

 

Ova ideja datira iz vremena kada je vegetarijanska i veganska ishrana tek počinjala da se probija u prvi plan. Ranija literatura koja je izvršila ogroman utjecaj na razmišljanje o ishrani i ekologiji,  sadržala je informaciju da biljne namirnice sadrže nekompletne proteine i da vegetarijanci i vegani moraju kombinirati proteine iz raznih izvora u svakom obroku kako bi opskribili „kompletne“ proteine. S obzirom na njen ogroman utjecaj , nije čudo što se ova ideja ugradila u osnove vegetarijanstva. U ranije vrijeme sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je literatura ovog tipa počela uzimati maha, ta ideja se smatrala nutricionistički i naučno ispravnom. Ona potiče od jednog istraživanja na miševima, starog skoro 60 godina (članak koji govori o tome objavljen je u časopisu Journal of Nutrition još 1961).

 

Međutim, to nije slučaj, pošto je nekoliko suvremenih istraživanja opovrglo zaključke do kojih su došli istraživači u pomenutom članku. Ono što je u toj priči točno jest da određene namirnice biljnog porjekla ne sadrže sve aminokiseline. Međutim, ono što nije točno jest da morate da u istom obroku pažljivo kombinirate biljne proteine kako ne biste bili u manjku. Zašto? Zato što je naš organizam u stanju da skladišti aminokiseline! Zbog toga, ako na primjer jedete zobenu kašu za doručak, a grah za ručak, dobit ćete „kompletne proteine“. Nema razloga da ih jedete zajedno.

 

Dakle, nije potrebno da jedete rižu i grah zajedno da biste ostali zdravi. Sve dok se hranite raznovrsnom biljnom hranom, bilo da ste vegetarijanac ili vegan, nemate nikakvog razloga da brinete o tome da li unosite dovoljno proteina niti da li će to biti „kompletni proteini“. Naš organizam je mnogo pametniji nego što su neki istraživači mislili.

 

Izvori:
www.nutritionfacts.org
www.care2.com
www.forksoverknives.com


10. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za MIT KOMBINIRANJA PROTEINA