MIT O VITAMINU B 12


 

Još jedan kvazi-naučni mit je da vitamin B 12 može da se unese isključivo kroz konzumiranje mesa. Upravo osobe koje konzumiraju meso i namirnice životinjskog porjekla često imaju deficit B 12 a da toga nisu ni svjesni. U životinjskom mesu ga ima onoliko koliko su ga same životinje uskladištile u svojim ćelijskim depoima upravo kroz ishranu biljnog porjekla, a to može biti malo. Vitamina B 12 ima u algama, spirulini, kloreli i još nekim namirnicama koje koriste vegani.

 

Također, vanjski unos vitamina B12 (neki ga unose putem inekcija) neće biti od velike koristi ako nemamo enzim koji ga sintetizira u našoj crijevnoj flori. Isto tako, minimalne preporučene količine B 12 u krvi variraju od Europe, gdje je to oko 3 puta manje no što se preporučuje recimo u Japanu.

 

Za dobijanje Vitamina B 12 najvise mozemo zahvaliti bakteriji Bacillus megaterium kojeg ima u zemlji u kojoj uzgajamo voce i povrce i ono je preuzima od tamo … Zatim ima je na papiru, na kozi, na kamenu, algama, lisajevima itd … To je rijetka bakterija koja se moze naci da je opstala u Medu u kojem je takodjer ima a u kojem mnoge bakterije umiru zbog njegovog antibakterijskog svojstva … Ima je u gusjenicama nocnog leptira i u kravljem izmetu i ima vrlo interesantna informacija zbog koje cete uvidjeti da neke stvari se u narodu ne rade slucajno …. Ko zna i ko je zivio od starina zna da su nasi stari koji su zivjeli u zemljanim kucama gdje su podovi bili od zemlje taj zna i da su nasi stari uzimali kravlji izmet rastvarali ga sa vodom i time su premazivali podove u kucama i na taj nacin vrsili dezinfekciju i fumigaciju podova … A posto ta bakterija je vrlo zasluzna za nastanak penicilin amidase sa kojom se industrijski dobija Penicilin onda vam je jasno zasto se to i radilo …. Ova bakterija ima sirok spektar primjene i korisna je kako u medicini za proizvodnju vitamina b 12 industrijskim putem, penicilina, raznih testova za glukozu, tako i u industriji za proizvodnju fungicida i antivirusnih lijekova … Dakle slobodno se hranite veganski i ne brinite za vitamin B 12 priroda i nas organizam ce se postarati za to .


17. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za MIT O VITAMINU B 12