NAČINI DA VAS ZDRAV OBROK ZASITI


, Image: 210280130, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Nije rijedak slučaj da pojedemo takozvani „zdrav obrok“ i poslije sat ili dva smo već gladni. Uzrok je, po pravilu, što tom obroku nedostaje neki ključni element koji daje sitost, energiju i osjećaj da smo zadovoljili apetit. Evo kako da to postignemo.

 

Dodajte u obrok povrće bogato vlaknima. Iako je veoma hranjivo, sadrži malo kalorija i puno je antioksidanasa, a posebno biljnih vlakana. Biljna vlakna usporavaju probavu, što znači da ćete imati postojanije opskrbljivanje energijom tijekom dužeg vremenskog perioda. U povrće najbogatije biljnim vlaknima spadaju: zelena salata, brokula, prokulice, karfiol i kelj.

 

Dodajte kvalitetne proteine u obrok. Proteini potiču metabolizam, a istraživanja pokazuju da više zasićuju nego ugljikohidrati i masti. Dakle, obavezno u obrok uključite neku kvalitetnu biljnu proteinsku namirnicu. Kvalitetni biljni proteini su žitarice, tofu, mahunarke (slanutak, leća, grah) i još mnogi drugi..

 

Ne zaboravite biljne masti. Nema sumnje da mast zasićuje. Ako ste jeli salatu bez preljeva, vidjeli ste kolika je razlika u osjećaju sitosti nego kad je, na primjer, prelijete maslinovim uljem. Strah od masti je stvoren na osnovu istraživanja 1950-tih, za koje se u naučnom svijetu danas smatra da nisu valjana. Evo nekih sjajnih biljnih izvora masti: avokado, sjemenke i orašasti plodovi (ili maslac od njih, na primjer taan, bundvein maslac i sl), ekstra djevičansko maslinovo ulje i kokosovo ulje.


24. veljače 2018 by Dina
Komentari isključeni za NAČINI DA VAS ZDRAV OBROK ZASITI