NAJBOLJE PRIRODNE ZAMJENE ZA SOL: ČEŠNJAK, LIMUNOV SOK, BOSILJAK …


punjeniparadajprirodna zamena za so1

Sol je vjerovatno najviše korišten začin u kuhinjama širom svijeta i mnogi smatraju da je njegov okus nezamjenjiv. Ipak, sol je komponenta zbog koje ljudi oboljevaju od raznih bolesti. Vise je nego štetna i pogubna za ljudsko zdravlje u obliku kakvom je većina čovječanstva upotrebljava kao natruij klorid (kuhinjska sol).Kada biste konzumirali u izoliranom obliku ova dva mineralna kemijska elementa ostavili bi nesagledive posljedice po vaše zdravlje. Klor bi momentalno izazvao vašu smrt a od natrija  biste se blago receno raspuknuli.

 

Ali ipak mi ih itekako konzumiramo spojene u jedinicu natrij klorid koji nije ni blizu pravoj morskoj soli. Natrij glavni element soli je uz kalij neizostavan u regulaciji metabolizma i funkcioniranja naših ćelija. Ali nikako u ovakvom izoliranom obliku putem natrij klorida. Sa druge strane nalazimo ga u većini prirodnih biljaka i začina koje upotrebljavamo u kuhinji na dnevnoj bazi. Hranu treba začinjavati začinskim biljem, peršinom, celerom ,žalfijom, mirodijama, češnjakom, lukom, limunovim sokom…, i sve to nam je lako dostupno i jeftino.

 

Kada je u pitanju morska sol, ona je definitvno manje štetna od rafinirane, kuhinjske soli, ali i ona nije potpuno  zdrava. I morska sol također doprinosi povećanju krvnog tlaka i ostalim propratnim više nego opširnim negativnim efektima po vaše zdravlje. Najzdravije i najprirodnije jest da naviknete vaša čula na prirodni jedinstveni okus sirove biljne hrane, koja u sebi sadrži sve potrebne mineralne soli za pravilno funkcioniranje vašeg organizma.

 

Mi vam preporučujemo zdrave zamjene, probajte sami pa ćete vidjeti i osjetiti…

 

Češnjak  ne samo da može poboljšati okus jela nego je veoma poželjan i zbog svojih dobro poznatih ljekovitih svojstava. Savršen je za pripremu svih sirovih obroka. Bez njega jelo jednostavno nema tu aromu i okus, jednostavno neponovljiv i jedinstven.

 

Sok od limuna ce istaknuti pikantnu notu jela. Sok od limuna koristite kao zamjenu za ocat prilikom spravljanja salata. Takodjer se koristi kao glavni oplemenjujući sastojak raznih sirovih namaza soseva i preljeva. Neizostavni sastojak  zdrave biljne sirove ishrane.

 

Sjemenke suncokreta imaju veoma bogatu nutritivnu vrijednost i odlična su zamjena za sol u mnogim jelima.

 

Bosiljak je također poznat kao odlična alternativa za sol.

 

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina posebno u Indji, Šri Lanki i mnogim drugim dijelovima Azije. Cimet je veoma dobra zamjena za sol, a ima sposobnost da nivelira nivo šećera u krvi i snizi kolesterol.

 

Kardamom je odavno poznat kao odlična zamjena za sol iako mu je okus poprilično jak.

 

Čili u prahu je također sjajna zamjena za sol kojom možete istaknuti okus jela. Najčešće se koristi u španjolskoj, meksičkoj i indijskoj kuhinji. Čili jelu daje pikantan okus što može zamjeniti sol bez ikakvih problema.

 

Crni papar je pokraj soli sigurno jedan od začina koje u kuhanju najčešće koristimo. Umjesto soli malo pojačajte dozu papra i dobit ćete intenzivan i aromatični okus svog jela.

 

Pokušajte spremati obroke  bez soli, budite zdraviji i otkrijte sasvim nove okuse. Nemojte vjerovati nama već samoj priordi na riječ….Pustite da vaša čula prorade i da se na prirodan način pročiste.


28. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za NAJBOLJE PRIRODNE ZAMJENE ZA SOL: ČEŠNJAK, LIMUNOV SOK, BOSILJAK …