NAJBOLJI IZVORI MAGNEZIJA


 

Magnezij igra izuzetno važnu ulogu u organizmu. Evo koje su zdravstvene koristi od magnezija, dnevne potrebe i koje namirnice su najbogatije magnezijem.
Nedostatak magnezija povezan je sa brojnim oboljenjima, uključujući anksioznost, grčeve u mišićima, povišen krvni tlak, migrene, ali i dijabetes i kardiovaskularna obolenja. Neka suvremena istražvanja ukazuju da je zahvaljujući suvremenoj neprirodnoj ishrani manjak magnezija postao gotovo opća krakteristika.
Evo koje su koristi od dovoljnog unosa magnezija.
Smanjuje rizik od dijabetesa. Nova otkrića ukazuju da magnezij regulira metabolizam glukoze. Jedno istraživanje je pokazalo da je povećanje unosa magnezija za 100mg dnevno smanjilo rizik od nastanka dijabetesa tip 2 za 15%
Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Jedno istraživanje je utvrdilo da povećan unos magnezija može smanjiti rizik od moždanog udara za 8%. Jedno drugo proučavanje utvrdilo je da su osobe koje su konzumirale hranu bogatu magnezijem imale 38% manji rizik od srčanog udara u odnosu na one koje nisu.
Smanjuje bol od fibromialgije. Jedno istraživanje je pokazalo da povećan unos magnezija smanjuje bol i osetljivost kod osoba oboljelih od fibromialgije (bol u mišićima i kostima nepoznatog porjekla praćen umorom).
Ublažava migrene. Nedostatak magnezija povezan je sa migrenskim glavoboljama. Proučavanja su pokazala da uzimanje suplemenata magnezija od 300mg dva puta dnevno smanjuje učestalost i intenzitet migrenskih glavobolja.
Doprinosi ublažavanju osteoporoze. Magnezij sudjeluje u izgradnji i održanju zdravlja kostiju. Jedno istraživanje je pokazalo da uzimanje suplemenata magnezija može smanjiti simptome osteoporoze.
Koliko magnezija nam treba?
Naše potrebe za magnezijem variraju u ovisnosti od uzrasta i spola. Opće uzevši, što smo stariji, to nam više magnezija treba. Muškarcima između 19 i 30 godina potrebno je 400 mg magnezija dnevno, dok je ženama istog uzrasta potrebno 310 mg. Muškarcima starijim od 31 godinu potrebno je 420 mg magnezija dnevno, a ženama te starosti 320 mg dnevno.
I na kraju, evo najbogatijih prirodnih izvora magnezija:
Špinat: 1 šalica sadrži 157 mg
Blitva: 1 šalica sadrži 154 mg
Bundevino sjeme: 1 šalica sadrži 92 mg
Bademi: 30 g sadrži 80 mg
Grah: 1 šalica sadrži 120 mg
Avokado: srednje veličine sadrži 58 mg
Smokve: 1 šalica sadrži 100 mg
Banana: 1 srednja sadrži 32 mg


19. ožujka 2017 by Dina
Komentari isključeni za NAJBOLJI IZVORI MAGNEZIJA