NAJBOLJI LIJEK PROTIV DEPRESIJE


Najnovije britansko istraživanje otkriva pozitivan efekt zelenila na naše mentalno zdravlje. Naučnici tvrde da kada nas more crne misli, zelene krošnje drveća pružaju utjehu i olakšanje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Landscape and Urban Planning pokazuje da stanovnici Londona koji žive u ulici sa drvoredom konzumiraju mnogo manje antidepresiva u usporedbi sa onima koji su okruženi hladnim betonom.
– „Već je dokazano da prisustvo zelenih površina pozitivno utječe na naše raspoloženje. Samim tim je logično da imaju efekta i na upotrebu antidepresiva“ – izjavio je dr. Filip Roud.

Blizina neke zelene površine, bilo da je riječ o šumi, vrtu, drvoredu ili parku, predstavlja značajan izvor sreće, jer ublažava stres od gradskog života.

Osim toga, ulice sa gušćim zelenilom su ugodnije za život, potiču na bavljenje fizičkom aktivnošću i jačaju osjećaj zajedništva.

Također, boravak u šumi izuzetno dobro utječe na naše zdravlje. Naime, u šumi udišemo izuzetno zdrave materije koje ispušta drveće, boravak u ovakvom okruženju snižava tlak i popravlja raspoloženje.

Vrijeme provedeno u šumi pomaže vam i da se fokusirate na ono što želite, a pacijenti se brže oporavljaju nakon operacija ako imaju pogled na zelenu površinu.

Zaključak: Komotno se obucite, ravno neki park (ako već nemate šumu u blizini – nema izgovora!) i zagledajte se u tu divnu, opuštajuću zelenu boju…


23. ožujka 2017 by Dina
Komentari isključeni za NAJBOLJI LIJEK PROTIV DEPRESIJE