NAJDJELOTVORNIJI ČUVARI VAŠIH KOSTIJU


m

Brokula, sezam su prirodno oružje u borbi protiv gubitka koštane mase…Da bi se osteoporoza preduhitrila i izbjegla, važno je od malena voditi brigu o načinu ishrane. U adolescentnom dobu je od izuzetnog značenja i da mlada osoba bude fizički aktivna, jer tako potiče rast i razvoj kostiju. Predstavljamo vam namirnice koje poseduju najviše neophodnih sastojaka za zdrave i čvrste kosti.

Brokula

Obilje minerala, kalcija, magnezija, kalija i željeza, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja generalno. Prilikom pripreme, brokulu treba kuhati u ključaloj slanoj vodi, najduže pet do šest minuta. Na taj način sačuvat će se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lijep ukus.

Sezam

Sezam (Sesamum indicum) predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se sezamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.

U velikim količinama prisutan je i izuzetno važan kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcija, sezam je pravi izbor. Dovoljno je jednu jušnu žlicu ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutro sve treba pojesti na prazan želudac, a postupak ponavljati u kontinuitetu.

 


28. prosinca 2016 by Dina
Komentari isključeni za NAJDJELOTVORNIJI ČUVARI VAŠIH KOSTIJU