NAJZDRAVIJE LJETNJE NAMIRNICE


 

Ljetnji mjeseci donose obilje svježeg voća i povrća. Čisto da vas podsjetimo na nekoliko namirnica koje nikako ne bi trebali propustiti, sada kada im je sezona, ali čije zalihe možete da pripremite i za zimu…

 

Borovnice

Ova sitna voćka donosi brojne dobrobiti. Bogata je mineralima, vitaminima i antioksidansima i pomaže tijelu da se izbori protiv bolesti. Nedavna istraživanja su utvrdila da, pored ostalog, poboljšava i rad mozga. Kako da je konzumirate? Možete, na primjer, da dodate pregršt borovnica u salatu.  Ako hoćete da uživate u njima i zimi, kupite dovoljnu količinu i stavite u zamrzivač.

 

Trešnje i višnje

Bogate su antocijanima, antioksidansima koji pomažu da se smanje bolovi i otok zglobova (posebno višnje). Trešnje spadaju u namirnice koje pomažu da bolje spavamo, pa su dobre za večeru. Zamrznute, čuvaju većinu korisnih svojstava koje imaju i svježe, pa nije loše da spremite zalihu za zimu. I, naravno, odlične su za tradicionalni kolač, pitu sa višnjama/trešnjama, koji tako prija uz zimske obroke…

 

Dinje i lubenice

Veoma su sočne i pune elektrolita, pa su odlične za nadoknadu tekućine ljeti, kada se mnogo znojimo. Lubenice pomažu radu bubrega, a sjemenke lubenice sadrže supstance koje pomažu snižavanju krvnog tlaka (nije štetno ako izgrickate i progutate poneku sjemenku!) Dinje su posebno bogate biljnim enzimima, koji pomažu da se popravi enzimski status organizma, a neka istraživanja ukazuju i da sadrži supstance koje pomažu opuštanju i djeluju protiv gorušice.

 

Breskve

Breskve su bogate kalijem, biljnim vlaknima i vitaminom C, pa su odlične, na primjer, ako hoćete da dan-dva provedete na voću (za ljetnje “čišćenje” organizma). Kada ih izmiksate sa jabukom, dobit ćete veoma ukusan i osvježavajući ljetnji napitak.

 

Ljeto je pravo vrijeme da se odmorite od kuhanih, masnih i teških jela i uživate do mile volje u ovim jednostavnim, ali veoma zdravim darovima prirode! Idealno vrijeme da počnete da uvodite postepene i korjenite promjene do potpunog prelaska na zdrav način ishrane biljnom hranom i prakticiranje zdravih životnih navika.


07. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za NAJZDRAVIJE LJETNJE NAMIRNICE