NAMIRNICE KOJE ĆE VAS OSVJEŽITI TIJEKOM LJETNJIH VRUĆINA


leto1

 

Ukoliko teško podnosite ljetnje vrućine, a klima-uređaji vam samo kratkoročno pomažu da se rashladite, pokušajte da promijenite način ishrane. Donosimo vam listu namirnica  koji će vas uspješno rashladiti.

 

Izbacite kavu, cigarete i alkohol

Alkohol proširuje krvne žile čime se povećava temperatura tijela i pojačava znojenje, dok kofein,  nikotin, ali i previše začinjena hrana, aktiviraju znojne žlijezde. Naravno u ovom članku nećemo navoditi sve više nego štetne i negativne efekte po zdravlje alkohola i cigareta. Ako niste dosad krajnje je vrijeme da ih potpuno izbacite iz upotrebe ukoliko želite da budete vitalna vitka i nadasve zdrava osoba.

 

Izbjegavajte “tešku” hranu

Osim alkohola, kave i cigareta, tijekom ljetnjih vrućina bi trebalo da izbjegavate i masnu i tešku nezdravu  hranu. Drugim riječima, izbacite brzu hranu i pržena jela, ali i “bijele namirnice” kao što su bijeli kruh, šećer, i slična hrana.

Uz puno tekućine poput vode i nezaslađenih čajeva, evo nekoliko prijedloga što birati od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi.

 

Lubenica, dinje, trešnje, marelice… 

Nutricionisti naglašavaju da tijekom ljetnje sezone jedete što više voća i povrća koji obiluju vodom. Na toj listi, prije svega nalazi se lubenica koja predstavlja idealno ljetnje osvježenje. Ona je slatka i sočna, a 90% nje čini voda. Lubenicu možete pripremiti i kao voćnu salatu ili ukusan smoothie. Osim lubenice, jedite i što više trešnje, dinju, marelice i ostalo sezonsko voće. Svo sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati tijelo pa ćete lakše podnositi vrućine. Pored toga, jedite što više i bobičasto voće ( jagode, maline, kupine, borovnice) jer ono djeluje alkalno i  doprinosi hlađenju tijela.

 

Paradajz, krastavci, tikvice

Kao i za voće, isto važi i za sezonsko povrće koje je bogato vodom i koje bi trebali jesti u što većim količinama tijekom ljetnje sezone. Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vitaminima. Paradajz je bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnog zračenja sunca, dok su krastavci odličan izbor za one koji su na dijeti, jer su prepuni vode, kao i lubenica, pa će vas lako razhladiti ali i zasititi. Pored toga, koristite i tijekom ljeta crni luk u što većim količinama, jer on doprinosi zaštiti od toplinskog udara, pa neka bude vaš obavezan dodatak osvježavajućim salatama.

 

Hladne salate sa rižom

Ako ni tijekom najvećih vrućina ne želite da izbjegavate kuhane obroke, birajte lagane i hladne salate s  rižom. One se lako pripremaju, zasitit će vas, a lako ćete ih probaviti. Jednostavno skuhajte rižu  dodajte nasjeckano povrće po okusu,. Začinite omiljenim začinima, sa malo ulja (najbolje maslinovog) i limunovog soka i vaš ručak je spreman.

 

Juhe

Ukusne juhe su, također, odličan izbor tijekom ljetnje sezone, jer će vam pomoći da nadoknadite nedostatak tekućine. Možete ih jesti za ručak ili za večeru, a pritom one ne moraju biti tople jer ima dosta recepata i za hladne juhe, a najbolje su one od sezonskog povrća. Juha opskrbljuje probavu, ubrzava metabolizam i blagotvorno djeluje na cjelokupni organizam.


28. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za NAMIRNICE KOJE ĆE VAS OSVJEŽITI TIJEKOM LJETNJIH VRUĆINA