NAMIRNICE KOJE ČISTE JETRU


 

Osnovni način na koji tijelo izbacuje toksine je preko jetre, koja detoksicira i čisti tijelo neprestano filtrirajući krv od otrova koji u nju ulaze kroz organe za probavu, kožu i respiratorni sustav. Ako jetra postane preoterećena od pretjerane količine toksina, cijeli organizam je ugrožen.

 

Pošto je jetra također odgovorna za proizvodnju žuči, koja je metabolički neophodna za razlaganje i asimilaciju masti i proteina iz hrane, izuzetno je važno da jetre bude u dobrom stanju. Ukoliko jetra ne funkcionira dobro, vaše tijelo neće moći da se očisti niti da ispravno apsorbira hranjive materije, što je recept za zdravstvenu katastrofu.

 

“Na tisuće enzimskih sustava koji djeluju u gotovo svim tjelesnim aktivnostima se sintetiziraju u jetri”, piše dr Karl Maret, o važnosti jetre. “Pravilno funkcioniranje očiju, srca, mozga, spolnih žlijezda, zglobova i bubrega – sve to ovisi o tome da li jetra radi dobro. Ako je jetre ometena da sintetizira makar i jedan od tisuće enzimskih sustava koje tijelo zahtjeva, to je prepreka cjelokupnom funkcioniranju tijela i proizvodi povećan metabolički stres kod pojedinca.”

 

Dakle, evo koje namirnice bi bilo dobro da uključite u ishranu kako biste potpomogli ispravan rad i zdravlje jetre.

 

Češnjak
Češnjak sadrži brojne jedinice sumpora, koja aktiviraju enzime jetre koji sudjeluju u ispiranju toksina iz tijela. Češnjak također sadrži i alicin i selen, dva moćna nutrijenta koja pomažu da se jetra zaštiti od oštećenja otrovima a i pomažu u procesu detoksikacije.

 

Grejp
Grejp je bogat prirodnim vitaminom C i antioksidansima, a oba čiste jetru. Kao i češnjak i grejp sadrži jedinice koje potiču proizvodnju enzima za detoksikaciju u jetri. On također sadrži flavonoid poznat pod imenom naringenin, koji navodi jetru da sagorjeva masnoće, umjesto da ih skladišti.

 

Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće kao što su gorka tikvica (momordika), arugula, lišće maslačka, špinat, lišće slačice i cigura također sadrže brojne pročišćujuće sastojke koji neutrliziraju teške metale koji znatno opterećuju jetru. Lisnato povrće također eliminira pesticide i herbicide iz tijela i potiču stvarenje i tijek žučne tekućine koja čisti.

 

Avokado
Bogat je produktima glutationa, pa aktivno štiti zdravlje jetre štiteći je od preopterećenja toksinima i potičući njenu pročišćujuću moć. Neka istraživanja su pokazala da ukoliko 30 dana u nizu konzumiramo jedan ili dva avokada tjedno, to može oporaviti oštećenu jetru.

 

Orasi
Orasi, koji sadrže velike količine aminokiseline l-arginina, glutationa i omega 3 masnih kiselina, također pomažu da se jetra detoksicira, posebno od amonijaka. Orasi također pomažu oksigenaciju krvi. Tinktura od zelene kore oraha se u prirodnoj medicini posebno i koristi u preparatima za čišćenje jetre.

 

Turmerik (kurkuma)
Turmerik je jedna od najmoćnijih namirnica da se održi zdravlje jetre. Pokazalo se da on aktivno štiti jetru od oštećenja koja joj mogu nanijeti otrovi, pa da čak i regenerira oštećene ćelije jetra. Turmerik također potiče prirodnu proizvodnju žuči, steže proširene (otekle) žučne kanaliće i poboljšava opće funkcioniranje žučne vrećice, koja je također dio sustava za čišćenje tijela od otrova.


01. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za NAMIRNICE KOJE ČISTE JETRU