NAMIRNICE KOJE POMAŽU U OBNAVLJANJU HRSKAVICE


Sa starenjem, ili usljed napornog rada ili intenzivnog treninga, hrskavica određenih zglobova može se oštetiti i istanjiti, što izaziva bol i smanjuje pokretljivost. Evo koje namirnice pomažu da se ona obnovi.

 

Hrskavica je kao jastučić koji štiti kosti tijekom pokreta zglobova. Ona se u velikoj mjeri obnavlja u ovisnosti od toga što jedemo. Nedavna proučavanja su pokazala da posebno konzumacija namirnica bogatih aminokiselinom lizinom može dosta pomoći, zato što lizin sudjeluje u obnovi kolagena, a to je glavni sastojak hrskavice.

 

Kvinoja. Kvinoja je bogata proteinima, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane. Sadrži i lizin, aminokiselinu koja je važna za rast i obnovu tkiva. Zahvaljujući posebno visokom sadržaju lizina, u tradicionalnoj ishrani južnoameričkih naroda, kvinoja se preporučivala kao namirnica koja obnavlja snagu i organizam uopće.

 

Nar. Ekstrakt nara doprinosi oporavku hrskavice oštećene osteoartritisom. On također snižava nivo inflamatornih supstanci koje su povezane sa proizvodnjom određenog enzima koji sudjeluje u obnovi hrskavice. Međutim, kada se proizvede previše tog enzima, hrskavica se troši. Sok od nara pomaže da se to ne desi.

 

Kurkuma i đumbir. Jedan od najboljih načina da se obnovi hrskavica zglobova je da uključite redovito đumbir i kurkumu u ishranu. Obe ove biljke imaju izuzetna antiupalna svojstva. One ne samo da mogu zaštititi hrskavicu od daljeg oštećenja, nego i ublažavaju bol, ukoliko postoji.

 

Češnjak. Češnjak koji je i inače nevjerovatno zdrav štiti i zglobove i hrskavicu. On je izvor organskog sumpora. On je prilično važan za spriječavanje pojave boli u zglobovima.

 

Kokosovo ulje. Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama koje smanjuju upalu i bol i doprinose hidriranju tkiva. Može se i jesti i mazati lokalno na zglobove.

 

Višnje. Bogate su antocijanima koji su dobri za zdravlje zglobova. Osim toga, sadrže supstance koje su efikasne gotovo isto koliko i brufen (ibuprofen) u ublažavanju boli. Iako je zima, smrznute višnje su gotovo isto tako dobre kao i svježe, pa ih možete koristiti.

 

Također, kako bi se ubrzalo obnavljanje hrskavice, može se koristiti i ulje za obnovu dubokog tkiva .


17. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za NAMIRNICE KOJE POMAŽU U OBNAVLJANJU HRSKAVICE