NAMIRNICE KOJE SMANJUJU ŽUDNJU ZA ŠEĆEROM


šećer2

Konzumacija značajnih doza rafiniranog šećera polako stvara teren za nastanak pretilosti, predijabetesa i srčanih problema. Kada se najedemo rafiniranog šećera, šećer u krvi naglo skoči, ali isto tako naglo padne. To izaziva potrebu za još više šećera.
Zaista, konzumacija  rafiniranog šećera stvara začarani krug. Što ga više jedemo, to nam se više jede. Srećom, ovaj začarani krug se može prekinuti tako što umjesto namirnica koje sadrže rafinirani šećer koristimo namirnice koje također sadrže šećer, samo su mnogo kvalitetnije, i u stvari gode zdravlju. Evo pet najpogodnijih…

 

Jabuke
Voće je slatko, pa zadovoljava potrebu za šećerom. Jedna od najboljih voćki da se riješimo žudnje za šećerom je jabuka.  Jabuke su veoma slatke, ali imaju i veliku količinu rastvorljivih dijetnih vlakana. Ta vlakna stvaraju osjećaj da je želudac pun i pomažu da se zadovolji žudnja za šećerom. Jabuke je lako ponijeti sa sobom, ne trebaju se čistiti, kao neko drugo voće. Isto tako, potrebno je malo duže da se one sažvaću, pa dok ih jedemo, dobivamo osjećaj da nismo toliko gladni, što smanjuje i žudnju za šećerom.

 

Kukuruz
Kukuruz je žitarica koja ima prirodno sladak okus. Samo jedan klip kuhanog kukuruza je dovoljan da zadovoljimo žudnju za slatkim, i da se osetimo sito. I još, veoma je bogat antioksidansima, a sadrži i vitamine, minerale i dijetna vlakna. Mnogo zdravije od, na primjer, industrijskog keksa, zar ne?

 

Batat
Kuhani batat je izrazito sladak. A može se i ispeči. Ne samo da će zadovoljiti potrebu za šećerom, već će opskrbiti organizam vitaminima C, D i B6, kao i željezom. Hranjivi sastojci koje sadrži batat mogu pomoći u prevenciji srčanih oboljenja, raka i drugih degenerativnih bolesti.

 

Cimet
Jedno izuzetno svojstvo cimeta je da može pomoći da se izborimo protiv žudnje za šećerom. Glavni aktivni sastojak cimeta je hidroksihalkon, koji pomaže da se pojačaju efekti inzulina čineći potrebu za šećerom manjom. Cimet također sprječava da nivoi šećera u krvi naglo skoče – a nagli skokovi šećera su ono što izaziva naknadnu potrebu za još šećera. Cimet također pomaže i da se normaliziraju nivoi šećera u krvi.

 

Paradajz
Paradajz može pomoći da se izborimo sa žudnjom za šećerom zato što je bogat serotoninom. Neka proučavanja su ukazala da je nizak nivo serotonina u organizmu jedan od glavnih uzroka žudnje za šećerom. Serotonin funkcionira kao neurotransmiter, govoreći našem mozgu da je potreba za šećerom zadovoljena – dakle, kad konzumiramo paradajz imamo manju potrebu za šećerom. Paradajz je također bogat kromom, mineralom koji smanjuje apetit i pomaže regulaciji kolesterola, triglicerida i nivoa šećera u krvi.

 

Skoro da je suvišno dodati da će sve navedene namirnice ne samo smanjiti našu žudnju za šećerom, već i značajno doprinijeti našem općem zdravlju!

 

Izvori:

 

http://www.tourdefit.com
http://nutrition.about.com
http://www.freshjuice.ca


26. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za NAMIRNICE KOJE SMANJUJU ŽUDNJU ZA ŠEĆEROM