NAUČNICI OTKRILI DA NAR SADRŽI MOLEKULU KOJA USPORAVA STARENJE!


Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je nar.jpg

Švicarci otkrili molekulu koja usporava starenje. Naučna studija provedena u Švicarskoj utvrdila je da plod biljke mogranj ili nar (Punica Granatum) sadrži molekulu odgovornu za usporavanje procesa starenja.

Napišite naslov…

Nar, voće rubin crvene boje, bilo je cijenjeno od strane drevnih naroda, ali su naučnici tek sada uspjeli otkriti u čemu je njegova tajna. Naučna istraživanja provedena u Švicarskoj utvrdila su da nar sadrži molekulu koja je odgovorna za usporavanje procesa starenja.

Napišite naslov…

Naučnici  su izolirali molekulu – urolithin A  za koju vjeruju da upravlja procesom koji se naziva mitofagija (dio autofagije). To je ćelijski mehanizam kojim se istrošene mitohondrije dostavljaju u lizosome radi degradacije i recikliranja čime se stvara prostor za nove.

Napišite naslov…

Mitohondrije su specijalizirane za proizvodnju energije i potrebne za odvijanje metaboličkih procesa u ćeliji i proizvodnju ćelijkse energije.

Napišite naslov…

Tokom vremena postaju istrošene i oštećene a proces njihove degradacije i recikliranja  postaje manje učinkovit pa ćelije završe pretrpane starim i slabo učinkovitim mitohondrijima. To šteti zdravlju mnogih organa i tkiva i slabi mišiće. Nakupljanje mitohondrija niske učinkovitosti povezano je s mnogim bolestima.

Napišite naslov…

Voditelj istraživanja profesor Johan Auwerx, s Ecole Polytechnique Federale de Lausanne u Švicarskoj rekao je: „Vjerujemo kako je ovo istraživanje  prekretnica u sadašnjim naporima u borbi protiv starenja i ilustruje mogućnost daljnjeg testiranja prehrambenih bioaktivnih supstanci za koje smatramo da imaju izvanredan potencijal za ljudsko zdravlje. „

Napišite naslov…

Navodimo rezultate i prve naučne studije koja povezuje visok unos polifenola sa   30%-tnim smanjenjenom smrtnosti kod starijih odraslih osoba. Istraživanje, obavljeno u časopisu Journal of Nutrition, prvo procenjuje ukupni unos polifenola pomoću prehrambenih biomarkera. Istraživanje potpisuju Cristina Andrés Lacueva, Montserrat Rabassa i Mireia Urpi Sarda, iz Odjela za ishranu i Bromatologiju; Raúl Zamora Ros (ICO-IDIBELL), Antonio Cherubinija (italijanski Nacionalni istraživački centar za starenje) i Luigi Ferruccija (Nacionalni Institut za starenje, Sjedinjene Američke Države).

Napišite naslov…

Istraživanje se temelji na 12 godina praćenja uzorka populacije koja se sastoji od 807 muškaraca i žena u dobi od 65 i više godina.

Napišite naslov…

U zaključku istraživanja naučnici  su dokazali da je ukupna smrtnost smanjena za 30% kod ispitanika koji su imali visok unos polifenola (> 650 mg / dan) u poređenju sa učesnicima koji su imali niski polifenolni unos (<500 mg / dan).

Napišite naslov…

Raúl Zamora Ros prvi autor studije, ističe da „rezultati potvrđuju naučne dokaze koji sugeriraju da osobe koje konzumiraju ishranu bogatu voćem i povrćem imaju niži rizik razvoja nekoliko kroničnih bolesti i ukupne smrtnosti.“

Napišite naslov…

Niz drugih zdravstvenih pogodnosti već je utvrđeno za nar .

Napišite naslov…

Nar je pun antioksidansa koji:

Napišite naslov…

smanjuju rizik od srčanih bolesti

snižavaju krvni tlak i LDL kolesterolOdlomak

mogu pomoći u borbi protiv upala prostateraka prostate i raka dojke

poboljšavaju memoriju

poboljšavaju izdržljivost sportaša

zaustavlja razvoj patogenih bakterija klostridije i stafilokoka auris.

Napišite naslov…

Izvor


24. ožujka 2019 by Dina
Komentari isključeni za NAUČNICI OTKRILI DA NAR SADRŽI MOLEKULU KOJA USPORAVA STARENJE!