NAVIKE KOJE SLABE IMUNITET


imunitet

Uobičajeno je mišljenje da nas higijena (pranje ruku i sl) štiti od mikroorganizama; međutim, nekoliko uobičajenih navika slabi naš imuni sistem i tako nas čini podložnijim raznim bolestima.

Naš imuni sistem je kompleksan sistem koji se stalno bori protiv štetnih agenasa – od alergena iz zraka do površinskih bakterija. Međutim, mi povremeno činimo stvari koje slabe naš imuni sistem, a da toga nismo ni svjesni. Mnoge namirnice i napitci puni su masti i šećera koji ne spadaju u zdrave. Mi znamo da te stvari doprinose debljanju, ali nismo svjesni da one također djeluju na imunitet. Slabljenju imuniteta mogu doprinijeti i neprekidno sjedenje, neredovno pražnjenje crijeva (konstipacija), čak i društvena izolacija!

Hrana sa nezdravim mastima 
Namirnice koje su bogate zdravim mastima, kao što su avokado, orasi, lješnjaci i sl. u stvari su korisne. One opskrbljuju zdrave masnoće koje hrane mozak i tijelo. Ono što narušava naš imuni sistem su nezdrave masti. Primjeri nezdravih masti su: keksi, pomfrit i pizza. Masnoće koje sadrže ove namirnice su uglavnom rafinirane ili hidrogenizirane. Jedno proučavanje Akademije Sahlgrenska, obavljeno na životinjama, ukazalo je da ove masti slabe sposobnost tijela da se bori protiv bakterija. Pokazalo se da su na duže staze miševi hranjeni ovim mastima slabije uspjevali da se izbore sa bakterijame u krvi.

Previše šećera
Previše šećera slabi imunitet. Ako dnevno pojedemo 100 g šećera, što bi odgovaralo jednoj konzervi nekog zašećerenog napitka, može da za 40% smanji sposobnost bijelih krvnih zrnaca da se bore protiv bakterija. Nakon što pojedemo šećer, njegovo djelovanje počinje suzbijati imunitet za oko pola sata, a to djelovanje može potrajati do pet sati.

Zatvor (konstipacija)
Veliki dio imuniteta ovisi o crijevima. Nagomilan otpad u crijevima ometa dobru apsorpciju nutrijenata. Ako se konstipacije ignorira, a otpad se nagomilava duže vrijeme, to može negativno djelovati na imunitet. Ravnoteža dobrih bakterija u probavnom sistemu je ključni faktor održavanja zdravlje imunog sistem. Dobre bakterije pomažu probavljanje i razlaganje hrane i proizvode supstance koje se bore protiv patogenih organizama, na primjer, virusa gripe. Zatvor narušava tu ravnotežu između dobrih i loših bakterija.

Sjedeći način života
Sjedeći način života u velikoj mjeri može negativo utjecati na naše zdravlje. Vježbanje oslobađa endorfine koji nam pomažu da se osjećamo sretni. Endorfini također pomažu da smanjimo kolesterol, krvni tlak, da eliminiramo debljanje. Vježbanje čak pomaže da smanjimo rizik od raka. Vježbanje pomaže našem limfnom sistemu, koji djeluje u suradnji sa imunim sistemom, da nas održi u dobrom zdravlju. Limfni sistem se sastoji od niza limfnih žila i čvorova koji filtriraju limfnu tekućinu. Za razliku od krvotoka, limfni sistem nema pumpu; zbog toga je vježbanje od ključne važnosti za kretanje limfe.

Nedruštveno ponašanje
Možda će vas iznenaditi, ali druženje može poboljšati rad imunog sistema. Neka proučavanja su otkrila da što više interakcija sa drugim ljudima imamo, veća je vjerojatnoća da ćemo živjeti duže i zdravije. Na primjer, jedno proučavanje na ispitanicima između 18 i 55 godina, utvrdilo je da su osobe koje su se družile sa 6 ili više ljudi bile četiri puta otpornije na viruse prehlade od onih koje su imale manje interakcija. Dakle, nedruštveno ponašanje može doprinijeti slabljenju imuniteta.


22. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za NAVIKE KOJE SLABE IMUNITET