NAVIKE KOJIMA UNIŠTAVATE BUBREGE


bubrezi1

 

Bubrezi su među najvažnijim organima našeg tjelesnog sustava – filtriraju krv, proizvode hormone, apsorbiraju minerale. Posebno su poznati i kao zaštitnici tijela od otrova, zato što eliminiraju  toksine i neutraliziraju  kiseline. Ovaj mali organ dnevno pročisti čak 200 litara krvi. Zbog svega što čine za naše tijelo, trebali bismo ih čuvati.

 

Ipak  istraživanja pokazuju drugačije – bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju. Bolesti bubrega pripadaju grupi “tihih bolesti”, čiji se simptomi neće pokazati na samom početku bolesti, nego kada je situacija već ozbiljna. Naučna istraživanja i iskustva pacijenata pokazala su da bubrezi godinama mogu obavljati svoju funkciju, ali sa smanjenim kapacitetom. Oštećeni bubrezi mogu raditi i sa samo 20 posto svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da s njima nešto nije u redu. Zato su preventiva i pravovremeno djelovanje najvažniji.

 

Riješite se nezdravih navika

Ovo su, prema mišljenjima stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno oštećuju vaše bubrege i koje je potrebno što prije mijenjati:

 

1. Manjak vode u organizmu 

Najvažniji zadatak bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže tekućina, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.

 

2. Višak soli u ishrani

Zlatno je pravilo – ne više od 5 grama soli dnevno za zdravlje cijelog organizma. Što manje to je zdravije, 1  gram je sasvim dovoljno a najzdravije je bez unosa rafinirane soli. Naš organizam sve potrebne količine mineralnih soli može dobiti iz prirodne sirove biljne hrane. Sve više od toga je previše, i višak će prvi osjetiti bubrezi. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju izlučiti natrij koji se nalazi u soli. Višak soli utječe i na krvni tlak i  brojne druge bolesti pa je unos soli svakako nužno kontrolirati.

 

3. Zadržavanje urina

Mnogi izbjegavaju koristiti javne toalete ili zbog silnih obaveza odgađaju odlazak na toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na mokraćni mjehur, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, bubrežnih kamenaca i inkontinencije.

 

4. Previše šećera 

Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno da se poveća nivo proteina u mokraći, pokazuju nedavna istraživanja. Protein u mokraći jedna je od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru. Naravno korištenje umjetnog rafiniranog bijelog šećera je apsolutno nezdravo i štetno i u najmanjim količinama. Ne postoji izgovor i opravdanje za konzumiranje ovog otrova i u najmanjim količinama.

 

5. Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina i minerala preduvjet je za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezij smanjuju rizik od dobivanja bubrežnih kamenaca pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu isrhranu.

 

6. Životinjski proteini 

Za zdrave bubrege, ishrana bi trebala obilovati voćem i povrćem. Svaki unos proteina, naročito namirnica životinjskog porjekla koje su nezdrave u svakoj količini i pogledu, dodatno opterećuje rad bubrega. S vremenom, to može dovesti do oštećenja i smanjene funkcije bubrega.

 

7. Manjak sna

Tijekom spavanja, tijelo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovan san nužan za oporavak bubrega. Preporuka je 7-9 sati (idealno 8), svakog dana.
 

 

8. Više nego štetna kava

Poput soli, i kava opterećuje bubrege. Kofein može povisiti krvni tlak, čime su bubrezi pod posebnim stresom,  što s vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Konzumiranje kave je takodjer nezdravo i štetno i u najmanjim količinama.

 

9. Tablete protiv bolova 

Iskustva pacijenata pokazala su da korištenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ibuprofeni i druge grupe lijekova) može dovesti do nagle insuficijencije tj. slabosti  bubrega. Birajte radije prirodne metode ublažavanja boli i zaštitite svoje bubrege.

 

10. Konzumacija alkohola

Alkohol je toksin kojeg bubrezi moraju preraditi i izbaciti. Kao diuretik tijelu oduzima dragocjenu vodu i tako dvostruko  nepovoljno utječe na rad bubrega. Alkohol je katastrofalno štetan po ljudsko zdravlje i u najmanjim količinama i u bilo kom obliku.


06. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za NAVIKE KOJIMA UNIŠTAVATE BUBREGE