NAVIKNITE MOZAK DA BIRA ZDRAVU HRANU


hrana-mozak

 

Zamislite koliko bi bilo lakše zdravo se hraniti kada bi vam se, na primjer, jeo špinat umjesto čokolade? Stručnjaci kažu da je moguće da „istrenirate“ mozak tako da stvarno zavolite zdravu hranu!

 

Prema novom istraživanju američkih naučnika, objavljenom u časopisu Ishrana i dijabetes (Nutrition and Diabetes) konzumiranje zdrave hrane može promijeniti način na koji organizam reagira na visokokaloričnu hranu. „Ne rađamo se sa željom da, na primjer, jedemo pomfrit, a da ne volimo integralnu tjesteninu“, kaže jedan od autora istraživanja, Suzan Roberts, direktor Laboratorije za energiju metabolizma američkog ministarstva poljoprivrede. Želja za određenom vrstom hrane se rađa tokom vremena, kao reakcija na ono što često jedemo.“

 

Naučnici su u istraživanju pratili 13 ispitanika koji su bili ili pretili ili su imali prekomjernu težinu, a koji su bili podjeljeni u dvije grupe. Svakom ispitaniku je mjerena aktivnost mozga kada bi gledali fotografije različitih vrsta hrane.

 

Ispitanici u eksperimentalnoj grupi bili su na dijeti, unos kalorija bio im je smanjen za  500-1000 dnevno i držali su se ishrane bogate biljnim vlaknima i proteinima, kako bi spriječili glad i žudnju za hranom. Dobijali su ograničene porcije hrane i jednom tjedno sudjelovali u radu grupe za podršku. Nakon šest mjeseci, ispitanici iz ove grupe u prosjeku su izgubili 7kg, dok su oni u kontrolnoj grupi smršali u prosjeku 2kg.

 

Interesantno je bilo kako su mozgovi ispitanika iz eksperimentalne grupe mijenjali reakciju na hranu. Analiza snimaka pokazala je manju aktivnost u oblasti mozga koja je u vezi sa sustavom za nagrađivanje kada je ispitanicima bila pokazana slika visokokalorične ili masne hrane; sa druge strane, zabilježena je i povećana aktivnost u istoj oblasti mozga kada bi im bila pokazana zdrava hrana. To je bilo u suprotnosti sa početnim rezultatima.

 

Mozgovi ispitanika u kontrolnoj grupi ponašali su se isto kao na početku – kod njih je bila povećana aktivnost u centru za nagrađivanje kada bi im bila pokazana slika nezdrave hrane.

 

Dakle, ako se svjesno opredjelimo za neki program zdrave ishrane i držimo se toga duže vrijeme, i naša želja za hranom će se promijeniti – umjesto nezdrave, biti će nam prirodno i normalno da jedemo zdravu hranu.


04. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za NAVIKNITE MOZAK DA BIRA ZDRAVU HRANU