NE BACAJTE KORU OD KRUMPIRA


kora2

 

Ne bacajte koru od krumpira, evo kako je možete upotrijebiti.

 

Kora krumpira ne predstavlja samo otpad koji nam ostaje nakon čišćenja. Budući da je bogata vlaknima i da sadrži vitamine B i C, željezo, kalcij i kalij, kao i druge hranljive materije, široki spektar primjene kore od krumpira je neizostavan.

 

Ovo potvrđuje i podatak da bi u budućnosti, kora od krumpira, mogla biti značajna u sferi biotehnologije, naročito ukoliko bi se njeni enzimi koristili u izradi deterdženata. Također, kora može imati i široku primjenu u ishrani stoke.

 

Pogledajte sedam praktičnih i korisnih načina kako možete da iskoriste koru od krumpira:

 

1. Pojedite je

Kora krumpira sadrži više hranljivih vrijednosti nego sam krumpir. Zato slobodno pripremajte krumpir zajedno sa korom. Razlika u okusu je jedva primjetna, a čak ćete i uštedjeti vrijeme provedeno u kuhinji. Naravno ovo važi ako znate da krumpir nije prskan pesticidima odnosno da je organskog porjekla, najzdravije jeste ako uzgajate svoj vlastiti krumpir.

 

2. Napravite juhu od kore

Kora je bogata fitonutrijentima, fitoenzimima i antioksidansima, koji mogu da dodaju hranljivu vrijednost vašoj ishrani.  Zato, nemojte da bacate koru od krumpira, već je iskoristite u pripremi zdrave, ukusne i kremaste juhe za vas i vašu obitelj.

 

3. Iskoristite je u njezi lica i kože

Ko bi pomislio da kora od krumpira može biti veoma korisna za njegu kože? Ali ona zaista može da učini čuda za vaše lice. Natečene su vam oči ili imate tamne podočnjake? Pritisnite unutrašnju stranu kore krumpira na očne jabučice. Želite izbjeliti kožu ili imate masnu kožu? Sok od krumpira je sve što vam treba. Samo ga utrljajte na cijelo lice. Imate mitiser ili aknu? Utrljajte unutrašnju stranu kore od krumpira na željeno mjesto.

 

4. Kora od krumpira korisna je i za njegu kose

Da li želite da vam kosa brže raste i da bude jača? Stavite koru od krumpira u blender i napravite sok. Potom utrljajte dobijeni sok u kožu glave masirajući je pet minuta. Sačekajte da odstoji 15 minuta, a nakon toga isperite kosu toplom vodom.

 

5. Čišćenje i poliranje

Sok kore od krumpira može vam pomoći da vaš escajg zablista. Želite ukloniti hrđu i mrlje sa vašeg posuđa? Samo utrljajte koru, a potom sapunom i isperite.

 

 

6. Voda od krumpira

Skuhajte čistu i opranu koru kako biste napravili vodu od krumpira. Dobijenu vodu možete koristiti kako biste potopili srebrno posuđe na sat vremena i očistili ga od mrlja.


07. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za NE BACAJTE KORU OD KRUMPIRA