Nevjerojatni načini na koje se tijelo mijenja prilikom izbacivanja bijelog šećera


Rafinirani ugljikohidrati iz kolača, zaslađenih pića možda vas “dignu” ali vas još brže spuste te nemaju nikakvu vrijednost. Čak stvaraju ovisnost. Složeni ugljikohidrati, poput onih iz cjelovitih žitarica sasvim su druga priča. Sastavni su dio uravnotežene ishrane i nezamjenjiv izvor energije. Ipak većina šećera i škroba koje jedemo su rafinirani, tako da je najbolje  potpuno ih  izbaciti. A tada se tijelo počinje mijenjati na ovih šest načina.

 

  1. Tijelo počne topiti masti

Smanjivanje unosa ugljikohidrata krcatih kalorijama automatski smanjuje koliko kalorija jedete pa potičete organizam da sagorijeva masti umjesto šećera.

Savjet plus: Vježbajte ujutro, prije doručka kako biste pokrenuli metabolizam i trošili nataložene masnoće, a ne energiju iz hrane.

  1. Manje gladi

Nisu kalorije ono što vas čini sitima nego hranjive materije, prvenstveno bjelančevine, zdrave masnoće i vlakna. A izvori jednostavnih ugljikohidrata nemaju ništa od tog “svetog trojstva” ishrane. Koliko god da ih jedete, samo ćete se “krcati” kalorijama, a tijelo će tražiti još. A rezultat je stalni umor, glad i sve veći struk.

  1. Trbuh nestaje

Ljudi jedu svega 15 od preporučenih 25-38 grama vlakana na dan, pokazalo je istraživanje. Zbog toga se remeti crijevna mikroflora, a glavnu riječ preuzimaju mikrobi koji se hrane šećerom. A oni izazivaju nadutost, a zbog manjka vlakana je i stolica neredovita. Zato, kada zamijenite “zle” ugljikohidrate onima s vlaknima, prvo što ćete primijetiti je da trbuh nestaje.

Savjet plus: Počnite s jednostavnim, “bezbolnim” promjenama: zamijenite bijeli kruh onim od cjelovitih žitarica, a između obroka grickajte orašaste plodove. “Oni su sjajan izvor vlakana i zdravih masnoća koji ne samo da poboljšavaju probavu nego i sprječavaju upale” ističe nutricionistica dr. Isabel Smith.

  1. Pada rizik od dijabetesa

Jednostavni škrob i saharoza izazivaju divljanje šećera u krvi. Što ih više jedete, to se gušterača više muči kako bi držala korak i pumpala inzulin. Dugoročno, to vodi dijabetesu tipa 2.

Savjet plus: Hrana bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima sporije se  probavlja pa nema naglih skokova u nivou šećera u krvi. “Što je nivo šećera niži i ravnomjerniji to će ćelije biti osjetljivije na inzulin, što je jako dobro” savjetuje dr. Smith.

  1. Mišići postaju snažniji

Slatkišima i bijelom brašnu nedostaju zdrave biljne bjelančevine koje grade mišiće ( i svo ostalo tkivo).

Savjet plus: Ako ogladnite tijekom dana u širokom luku zaobiđite automat sa slatkišima i birajte zalogaje bogate proteinima –  orašaste plodove.

  1. Više energije

Organizmu trebaju ugljikohidrati kao izvor energije; nužni su za funkcioniranje mozga i mišića. Ako zamijenite ove jednostavne sa složenima, iz voća i povrća, smeđe riže, cjelovitih žitarica osigurat ćete uravnotežen i stalan izvor energije. A to znači da nećete više “krizirati” i posezati za prvom hranom koja vam se nađe pri ruci.

Savjet plus: Organizmu treba najmanje 60 grama ugljikohidrata na dan. Manje od toga će samo napraviti veću štetu organizmu.


05. siječnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za Nevjerojatni načini na koje se tijelo mijenja prilikom izbacivanja bijelog šećera