NOĆNO ZNOJENJE


nocno znojenje

 

Noćno znojenje se događa u bilo koje doba tokom spavanja. Ovo stanje može bitno poremetiti navike spavanja i dovesti do nesanice i stresa. Osim najbanalnijih razloga, kao što je temperatura ili neprilagođena sobna temperature u spavaćoj sobi, postoji nekoliko mogućih objašnjenja za noćno znojenje, kao što ima i više potencijalnih uzroka: menopauza, idiopatska hiperhidroza, infekcije i upale, rak, lijekovi, hipoglikemija, hormonski poremećaji, neurološki poremećaji.

 

Liječenje – recepti:

– Od davnina, žalfija je veoma cijenjena kao domaći lijek protiv noćnog znojenja. Biljku treba popariti i tokom dužeg vremenskog perioda čaj piti ujutro, natašte. On organizmu oduzima materije koje izazivaju noćno znojenje.

 

– Dokazani lijek protiv ovoga zla, po starim knjigama o ljekovitom bilju, predstavlja i sljedeća mješavina ljekovitih biljaka: po 20 g žalfije, virka i rastavića. Ona se popari, kratko vrijeme ostavi da odstoji i tokom dužeg perioda pije svakodnevno, ujutro, prije doručka. Ove biljke jačaju cijeli organizam i time liječe i noćno znojenje.

 

– 6-8 g praha lista i vrška žalfije stavlja se u jelo kod glavnog obroka. Ovaj prah liječi i kašalj, želudačni katar i gušu.


14. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za NOĆNO ZNOJENJE