OMEGA 3 MASNE KISELINE BILJNOG PORJEKLA


omega 3

Pogledajte ovaj pregled najboljih biljnih izvora omega 3 masnih kiselina.

 

Orasi: koštunjavo voće koje sadrži značajnije količine omega 3, preporučuju se za poboljšanje kognitivne funkcije, raspoloženja i za zdravlje srca. Kao i ostalo koštunjavo voće, ali i sjemenke, i orahe je najbolje koristiti sirove, jer se zagrjevanjem mijenja struktura masnih kiselina. Eventualno možete orahe ispeći u pećnici (na nižim temperaturama).

 

Asai bobice: poznate i kao superhrana, asai bobice su bogatije omega 3 masnim kiselinama od nekih vrsta riba. Također, asai bobice su bogat izvor antioksidanasa, tzv. antocijanina koji se preporučuju kao prevencija srčanih bolesti. Borovnice sadrže iste ove antioksidanse, ali asai bobice su jedine koje sadrže mjerljivu količinu omega 3.

 

Bučine sjemenke: dobar su izvor omega 3, bogate su željezom, alkaliziraju organizam i blagotvorno djeluju na stabiliziranje nivoa šećera i hormona (jer snižavaju inzulin i kortizol u organizmu). Grickajte sirove i organski uzgojene bučine sjemenke.

 

Konopljino sjeme: izvrstan izvor omega 3. Sadrži i omega 6, ali omega 6 biljnog porjekla se razlikuje od istih masnih kiselina životinjskog porjekla, jer ne sadrži kolesterol ili veću količinu zasićenih masti. Omega 3 i 6 iz sjemena konoplje poboljšavaju funkciju mozga i zdravlje organa za probavljanje. Osim sjemenki, može se koristiti i konopljino ulje. Sjemenke nemojte termički obrađivati, jer zagrijavanje mijenja strukturu masnih kiselina. Inače, sjemenke konoplje se posebno preporučuju sportašima.

 

Lanene i chia sjemenke: one su apsolutno najbogatiji biljni izvori omega 3 masnih kiselina. Također su odličan izvor vlakana, vitamina B kompleksa, proteina i magnezija. Koristite ih sirove, lanenene samljevene (jer organizam može iskoristiti njihove hranjive sastojke samo kada su samljevene), a chia sjemenke i cijele i samljevene.

 

B. Soldatović


22. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za OMEGA 3 MASNE KISELINE BILJNOG PORJEKLA