OSAM LJEKOVITIH SVOJSTAVA NARANČINE KORE


orange_0

Lekovita svojstva naranče nisu samo u njenom ukusnom plodu već i u kori. Kora ovog agruma ne samo da miriši već može blagotvorno utjecati na nekoliko zdravstvenih problema, a odlična je u službi ljepote kao i pomoć u kućanstvu. Otkrivamo vam osam razloga zbog kojih više nećete bacati koru naranče.

 

Bogata nutrijentima kora od naranče ima blagotvoran učinak na zdravlje, a donosimo vam čak osam razloga zbog kojih ćete razmisliti hoćete li koru naranče opet baciti u smeće.

 

1. Snižava kolesterol
Mnogi sastojci koji se bore protiv lošeg kolesterola nalaze se upravo u narančinoj kori. Jedan od njih sinofrin smanjuje proizvodnju kolesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i nivo lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

 

2. Umiruje gorušicu
Narančina kora odličan je prirodan lijek u smirivanju gorušice. Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narančinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Narančinu koru trebali bismo ‘grickati’ u periodu od 20 dana nakon čega bismo trebali osjetiti olakšanje.

 

3. Pomaže probavi
Narančina kora ima puno vlakana, ali i nekih sastojaka poput d-limonene koji pomaže u liječenju probavnih smetnji.

 

4. Jača imunitet
Narančina kora prepuna je vitamina C koji podiže imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, gripe, bronhitisa.

 

5. Snižava krvni tlak
Narančina kora sadrži sastojke koji snižavaju krvni tlak. Naime, istraživanja su pokazala da narančin flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni tlak.

 

6. Djeluje kao antiseptik
U kori se nalaze sastojci koji djeluju kao unutrašnji antiseptik.

 

Osim zdravstvenih blagodati narančinu koru možete koristiti na još nekoliko maštovitih načina.

 

7. Osvježava prostor
Predivan miris kore naranče možete iskoristiti i kako bi aromatizirali prostor. Oguljenu koru treba staviti u posudu s vodom i zagrijavati na laganoj temperaturi, a ukoliko želite još dodatno pojačati miris možete dodati i malo cimeta. Jednostavnija verzija je da narančinu koru stavite na radijator na desetak minuta. To će biti dovoljno da zamirišite cijelu prostoriju.

 

8. Tjera komarce i mrave
Narančina kora sadrži kiselinu koja tjera mrave i komarce. Kako biste se na prirodan način sačuvali uboda komaraca najbolje je narančinom korom prijeći preko tijela. Ukoliko u kući imate mrave, osušenu narančinu koru sameljite i postavite ne strateška mjesta u stanu i trebala bi potjerati dosadne insekte.

 

Napomena:
Nemojte pretjerivati, narančina kora može imati uticaj na vitamin A.


10. ožujka 2018 by Dina
Komentari isključeni za OSAM LJEKOVITIH SVOJSTAVA NARANČINE KORE