OSNAŽITE VAŠ IMUNITET VITAMINOM C IZ PRIRODNIH IZVORA!


vitamin c1

Prisutnost prirodnog vitamina C i antioksidanasa u dovoljnoj količini u našem organizmu od najveće je važnosti za naše zdravlje. Djeluje kao snažan antioksidans i štiti naše ćelije od slobodnih radikala. To je vitamin koji se obično spominje kada je riječ o prehladi i gripi, koji jača imunitetni sustav i pruža obranu od nepovoljnih vanjskih utjecaja. Aktivira leukocite koji su odgovorni za odbranu u slučaju infekcije, podstice stvaranje limfocita, koji proizvode antitijela. Vitamin C sudjeluje u stvaranju kolagena, koji gradi vezivno tkivo u našem tijelu. Stoga, dovoljne količine vitamina C potrebne su za zdravu kožu, brzo zarastanje rana i ozljede tkiva. Ovaj važan vitamin također poboljšava apsorpciju željeza u tankom crijevu za 85 posto i ima pozitivan učinak na anemiju. Pomaže detoksikaciju našeg tijela, podržava dobre bakterije u našim crijevima, uništava štetne bakterije i viruse te uklanja teške metale.

 

-Zašto prirodni vitamin C, a ne askorbinska kiselina?

vitamin_c (1) 1

 

Askorbinska kiselina nije vitamin C. Alfa tokoferol nije vitamin E. Retinoična kiselina nije vitamin A. Velike svote novca su potrošene da bi se ljudi uvjerili u mitove da je prirodno jednako sintetičkom. Većina izvora vitamin C izjednačava s askorbinskom kiselinom kao da su ista stvar. Ali oni to nisu! Askorbinska kiselina je izolat, djelić, destilat prirodnog vitamina C. Osim askorbinske kiseline, vitamin C sadrži još puno drugih korisnih ljekovitih stvari – rutin, bioflavonoide, tirozinazu,co-enzime…

 

Vitamini su više od sintetskih frakcija, u što nas obično pokušavaju uvjeriti. Ako bilo koji od tih djelova nedostaje, nema vitaminske aktivnosti. Vitaminska aktivnost znači stvarne biološke i ćelijske promjene koje se događaju u našem organizmu kad je vitamin unesen. Askorbinska kiselina je obično napravljena od kukuruza kojeg nažalost križanjem oprašuju s genetski modificiranim kukuruzom tako da se više ne može garantirati čistoća te askorbinske kiseline. Više od 90 % svjetske proizvodnje askorbinske kiseline je proizvedeno u Kini iz GM kukuruza. Tragično!

 

Cjelovite žitarice su nutritivno neusporedivo bogatije i zdravije od rafiniranih. Ista je stvar s cjelovitim vitaminima. Majka Priroda je znala šta radi kad je stvorila istinski vitamin C, a to je C vitamin u voću, bobičastom voću i povrću. Nakon konzumacije, askorbinska kiselina se zadržava u tijelu oko 2 sata, a prirodni C vitamin oko 48 sati!

 

-Uloga antioksidanasa

 

Antioksidansi  štite ćelije našeg tijela od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Nedovoljni nivo antioksidansa u našem tijelu uzrokuje oksidativni stres koji može oštetiti ćelije. Antioksidansi su jako važni u borbi protiv bolesti. Njihov nedostatak u organizmu može pokrenuti nastanak nevjerovatne količine različitih bolesti. Mnogi fitonutrijenti – suspstance iz voća, povrća i žitarica, neutraliziraju slobodne radikale.

 

Fitonutrijenti čine zapravo obrambeni sustav biljaka i vrlo su moćni antioksidansi koji djelotvorno štite od mnogih bolesti, kao što su srčana oboljenja, dijabetes, povišeni krvni tlak, osteoporoza, plućne bolesti. Antioksidansi usporavaju starenje, snižavaju nivo kolesterola, štite srce i krvne žile…

vitamin c3 1

 

Voće, povrće i bilje koje sadržava velike količine prirodnog C vitamina i antioksidansa su najbolji i najzdraviji izvor tih tijelu izuzetno potrebnih sastojaka.

 

Ako sok od naranče pijete svaki put kada primjetite simptome gripe, treba svakako uzeti u obzir i neke druge namirnice. Vitamin C je odličan za prevenciju gripe, a naranča je jako dobar izvor vitamina C. Jedna naranča srednje veličine sadrži oko 70 miligrama vitamina C. Medjutim postoje i drugi bogatiji izvori prirodnog vitamina C.

 

Ljute papričice

 

Pola šalice ljutih papričica sadrži čak 200 miligrama vitamina C, a dodatni razlog da ih konzumirate je kapsaicin, supstanca koja im daje ljutkast ukus, ublažava bolove u mišićima i zglobovima.

 

Crvena paprika

 

Jedna šalica crvene paprike sadrži gotovo 3 puta više vitamina C od naranči – čak 190 miligrama. Crvena paprika je odličan izvor i vitamina A koji štiti zdravlje očiju.

 

Zelena paprika

 

Jedna šalica zelene paprike sadrži nešto manje vitamina C od crvene paprike – 120 miligrama, što čini čak 200% od preporučene dnevne vrijednosti unosa vitamina C. Zelena paprika je također odličan izvor vlakana.

 

Kelj

 

Sadrži čak dvostruko više vitamina A nego što je tijelu dnevno potrebno i čak 7 puta više vitamina K. Jedna šalica kelja sadrži oko 80 miligrama vitamina C, a također je jedan od najboljih izvora minerala i esencijalnih masnih kiselina.

 

Brokula

 

Jedna porcija sadrži čak 130 miligrama vitamina C i puno vlakana, a samo 30 kalorija. Brokula ima odlična antikancerogena svojstva.

 

Papaja

 

Istraživanja su pokazala da papaja može ublažiti tegobe sa sinusima, pospješiti zdravlje i ljepotu kože, i ojačati kosti. Jedna šalica papaje sadrži oko 88 miligrama vitamina C.

 

Jagode

 

Jedna šalica jagoda sadrži oko 90 miligrama vitamina C. Jagode su odličan izvor folne kiseline i sastojaka koji promiču zdravlje srca.

 

Karfiol

 

Jedna mala glavica karfiola sadrži čak 130 miligrama vitamina C, 5 grama vlakana i 5 grama proteina.

 

Prokulice

 

Ove male kupusnjače imaju odlična antikancerogena svojstva i dobar su izvor vlakana. Jedna šalica prokulica sadrži 75 miligrama vitamina C.

 

Ananas

 

Sadrži 80 miligrama vitamina C i bromelain, probavni enzim koji pospješuje razgradnju hrane i smanjuje nadutost. Bromelain također ima protuupalna svojstva, što će vam pomoći da se brže oporavite nakon vježbanja.

 

Kivi

 

Jedna šalica kivija sadrži 137.2 miligrama vitamina C. Ovo čudesno voće je odličan izvor kalija i bakra, minerala koji su potrebni za normalno funkcioniranje tijela.

 

Mango

 

Sadrži 123 miligrama vitamina C. Mango je odličan izvor vitamina A, koji zajedno sa vitaminom C jača imunitet i štiti zdravlje očiju.


25. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za OSNAŽITE VAŠ IMUNITET VITAMINOM C IZ PRIRODNIH IZVORA!