OTKRIVAMO: IZLJEČITE IŠIJAS PRIRODNIM PUTEM!


la-crisis-del-nervio-ciatico-este-sencillo-ejercicio-te-eliminara-el-malestar-en-un-abrir-y-cerrar-de-ojos-120519564

 

Kada međupršljenski disk, usljed protruzije, vrši pritisak na nerv, dolazi do boli koja se pruža niz nogu. Ovo stanje je poznato kao išijas.

 

Išijas se odnosi na bol koja se javlja na putu išijadičnog nerva – koji se grana od donjeg dijela leđa kroz kukove i zadnjicu, i spušta se niz svaku nogu.

 

Bilo kakvo narušavanje prostora, gdje nerv prolazi, može rezultirati uklještenjem. Lumbalna bol se širi duž natkoljenice ispod koljena u list ili/i u stopalo. Bol je jaka, neprekidna, u obliku pečenja, sa utrnulošću noge, što otežava pokrete.

 

Najčešće se bol širi u jednu nogu, i jača je od boli u lumbalnom dijelu. Bol se pojačava noću, poslije dužeg stajanja, sjedenja, kihanja, kašljanja i naprezanja.

 

Tradicionalno liječenje išijasa se najprije provodi upotrebom odgovarajućih lijekova koje preporučuje doktor. Naš savjet je da izbjegavate korištenje lijekova protiv bolova. Najbitnije je u tom trenutku je da radite vježbe istezanja da biste oslobodili priklješteni nerv kao i da pojačate lošu cirkulaciju koja izaziva propadanje dijela mišićnih vlakana i pojavu boli, koja zatim izaziva novo grčenje mišića, cirkulacija se još više pogoršava, što vodi u začarani krug, sve do ukočenja.

 

Kod bolova umjesto lijekova mogu vam pomoći:

  • toplo-hladni tuševi – tuširanje 3 minute toplom vodom i 1 minutu hladnom vodom i to ponavljati 5-7 puta. Ovo primjenjivati 4-5 puta na dan na lumbalni dio leđa. Ovom metodom poboljšavate cirkulaciju u krititičnoj regiji.
  • ulje za obnovu dubokog tkiva – utrljati snažno u trajanju od 5 do 15 minuta, nakon svakog tuširanja. Ulje za obnovu tkiva (BFC ulje) je čuveno ulje doktora Kristofera učitelja doktora Šulca. Najdjelotvornije ulje za obnovu tkiva, mišića, kostiju, zglobova, ligamenata, hrskavica. Ova formula smanjuje bol, zalječuje oštećeno tkivo i poboljšava cirkulaciju.
  • Vježbe istežanja. Ako za vrijeme liječenja radite jednostavne vježbe za istezanje mišića, u kratkom vremenu ćete zaboraviti na bol.

 

Vježbe kod uklještenja išijadičnog nerva (išijasa):

Vježbe za istezanje mogu biti od velike koristi jer pomažu smirenju upale, i samim tim, ublažavanju boli. Naravno, ispočetka neće biti lako, zato se vježbe izvode polako, povećavajući istezanje na izdahu.

 

Lezite na ravnu površinu, savijte nogu u kojoj osećate bol i lagano je povucite ka ramenu. Kada osjetite istezanje, pokušajte zadržati nogu u takvom položaju 30 sekundi. Ispravite nogu, odmorite se malo, i napravite ovu vježbu još dva puta.

2 (1)

 

Opet, u ležećem položaju, savijte noge u koljenima i polako ih povucite ka grudima, ne odvajajući zadnjicu od poda. Prekrižite noge, kao što je pokazano na slici, i uhvativši rukama zdravu nogu, povucite je.

 

Zadržite noge u ovakvom položaju još 30 sekundi, pustite ih, i vratite se u prvobitni položaj. Napravite ovu vježbu, također, dva puta.

3

 

Izvodeći ove vježbe istezanja, stimulirate cirkulaciju krvi, eliminirajući stagnaciju u mišićima, samim tim ubrzavate svoj oporavak. Ukoliko vam ove vježbe ipak ne pomažu (što se rijetko dešava), kontaktirajte iskusnog i provjerenog kiropraktičara.

 

Komplikacije i liječenje u slučaju komplikacija

Većine bolesnika oboljelih od išijasa u potpunosti se oporavljaju, često i bez ikakvog posebnog liječenja, ali išijas može preći u kronični oblik poremećaja u slučaju trajnog oštećenja nerava. U ovisnosti od toga šta je uzrokovalo kompresiju i oštećenja nerava mogu nastati komplikacije:

  • Gubitka osjećaja (senzibiliteta) u pogođenoj nozi
  • Gubitak funkcije kretanja u pogođenoj nozi
  • Poremećaj funkcije crijeva ili mokraćnog mjehura
  • Komplikacije nakon kirurškog liječenja

 

U takvim slučajevima potrebno je pored navedenih postupaka koje smo naveli koristiti i biljne formule Živci#1  i Živci#2 – sadrže biljne kemikalije koje utječu na regeneraciju i obnovu oštećenog nerva. Pored navedenih tinktura uzimati 3×1 jušnu žlicu inaktivnog pivskog kvasca da bi se organizmu opskrbila 2-3 puta veća preporučena dnevna rezerva B vitamina, kako bi organizam mogao iz ovih rezervi povlačiti potreban vitamin i regenerirati oštećene nerve. Veća količina B vitamina može se dobiti i putem posta na sokovima

 

Da bi proces regeneracije oštećenog nerva uopće bio moguć, VEOMA JE BITNO da oboljeli upražnjava zdrav životni stil  (biljna ishrana, fizička aktivnost, dosta tekućine, pravilan odmor…) koji predstavlja temelj za izlječenje od bilo koje bolesti.


07. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za OTKRIVAMO: IZLJEČITE IŠIJAS PRIRODNIM PUTEM!