PASIVNO PUŠENJE UBIJA!


pusenje-deca-srce-zdravlje-1338379187-168806

Duhanski dim sadrži više od 4 000 kemijskih supstanci od kojih je više od 60 kancerogeno. Krajnje opasan za pušača, duhanski dim je rizičan i za nepušačku okolinu. Osim neugodnosti, dim cigarete ima brojne posljedice na zdravlje.

 

Da li znate da dim koji pušač nije udahnuo sadrži više otrova (monoksidi ugljika, oksidi azota…) i kancerogenih supstanci (katran, benzen…) od inhaliranog? Takoreći, pasivno pušenje nije bezazleno. Istraživanja u Francuskoj su pokazala da svake godine umre oko 3 000 pasivnih pušača !

 

Rizici za odrasle

Osim trenutne iritacije očiju, nosa i grla, pasivno pušenje može izazvati ili pogorša brojne bolesti respiratornih organa (astma, infekcije, gušenja…). Ali to nije sve, cigareta vašeg susjeda povećava šanse da obolite od raka pluća ili od koronarnih problema.

 

Kardiovaskularna oboljenja

Rizik za dobijanje kardiovaskularnih bolesti se povećava za 25% u slučaju pasivnog pušenja u kući ili na poslu. Šokantna je vijest da je zabrana pušenja na javnim mjestima (barovima, restoranima, javnim zgradama…) u jednom gradu u Montani smanjila učestalost infarkata za četvrtinu u roku od dvije godine! Profesor Lajtvud sa Univerziteta u San Francisku smatra da će zabrana pušenja na javnim mjestima spriječiti nastanak 228 000 novih slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 119 000 smrtnih slučajeva u narednih 25 godina. Američki istraživači su pronašli vezu između aktivnog i pasivnog pušenja i razvili otpornost na inzulin, koji se smatra predijabetičkim stadijem.

 

Rak pluća

Pasivno pušenje u dugom vremenskom periodu povećava rizik za nastanak raka pluća (+ 26 % ako puši bračni partner). Dugo se mislilo da su žene nepušači češće ugrožene, ali je nedavno jedno američko istraživanje zaključilo da su svi nepušači podjednako ugroženi rakom pluća, bez obzira na spol. Kanceri grla, aerodigestivnih puteva, pankreasa i grlića materice su izazvani pušenjem. A moguća je i njihova povezanost sa pasivnim pušenjem.

 

Bolesti bronPasivno pusenje_1364559286_670x0hija

Odrasli asmatičari su posebno osjetljivi na duhanski dim jer ih njihov respiratorni sustav tjera da apsorbiraju više zraka i tako više dima. Štoviše, osobe koje pate od kroničnog bronhitisa podliježu pogoršanju stanja koje izaziva dim cigarete.


31. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za PASIVNO PUŠENJE UBIJA!