PILIĆI NAPUMPANI VODOM!


 

Većina ljudi koja kupuje piletinu u trgovini nije ni svjesna da je čak 30% te piletine napumpano sa slanom vodom i kemikalijama za pojačavanje okusa i teksture kao i otpadom drugih životinja.

 

Umjesto da prodaju zdravu i hranljivu piletinu, proizvođači je pune svim mogućim tekućim punjenjima i kemikalijama, pokušavajući dobiti od mesa loše kvalitete, meso prve klase. Pilići se ne uzgajaju da budu zdravi i da njihovo meso bude sočno i mekano, već se u trci za što većom zaradom čini sve kako bi pile što prije dostiglo potrebnu težinu. Ovim nisu potrošači samo prevareni, već im je ugroženo i zdravlje, budući da takva piletina sadrži čak 500 puta više natrija.

 

Možda najgori dio svega ovog je to što proizvođači te svoje pileće proizvode upitne kvalitete označavaju kao “100 posto prirodno“, s obzirom da ova terminologija nije pravno regulirana. Dokle god se te materije koje se ubacuju u piletinu smatraju prirodnim, omogućeno je da se označavaju prirodnim proizvodima.
Ovime se ističe i jedan paradoks – sasvim prirodna, organski uzgojena hrana se posebno označava i naglašava, umjesto da se to radi sa onom hranom koja to nije. Time se zapravo dolazi do privida da je rijetkost i zapravo izuzetna pojava to da je hrana prirodna i normalna.

 

Poznato je da se pilići tretiraju antibioticima, antidepresivima, acetaminofenom i kofeinom i da je čak 20 poto piletine zaraženo salmonelom ili kampilobakterijom, ali ona sadrži i arsen. On se dodaje u ishranu u preparatu koji živinu riješava parazita, ali i kao sredstvo za brži rast.

 

Što je još novo , ima li uopće kraja ovim dodacima ?
Još 2009. godine otkriveno je da se piletini povećava težina tako što joj se ubrizgava životinjski otpad, na primjer kosti i hrskavice svinja ili krava.
Prevara je otkrivena od strane Agencije za standarde hrane, pomoću novih zdravstvenih testova jer su materijali koji se dodaju tako visoko obrađeni da prolaze DNK testove. Ovo je otkriveno u restoranima širom Engleske.
Druga istraga je također otkrila slično, da se pri obradi piletine često uključuje ubrizgavanje proteina drugih životinja. Neki proizvođači pokušavaju prikriti tu praksu dekonstrukcije DNK stranih životinjskih materija, tako da ne može biti otkrivena u testovima.

 

 

Praksa ubrizgavanja vode i proteina u piletinu nije protuzakonita, dok je točno označena. Također nije protuzakonito ubrizgavati goveđe i svinjske proteine dokle god su su označeni kao “hidrolizirani proteini„. Ovi proteini se dodaju da bi piletina mogla zadržati više vode.


29. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za PILIĆI NAPUMPANI VODOM!