POMIRIO SE S TIM DA UMIRE OD RAKA, ALI JE DOŽIVIO DUBOKU STAROST…


28Ikaria3-superJumbo

Stamatis Moratis par desetljeća nakon dijagnoze


PRIČA STAMATIS MORATISA, GRČKOG DRŽAVLJANINA

“Pričaju nam kako je rak neizlječiva bolest, a postoji mnogo jednostavnih izlječenja da je jednostavno nevjerovatno za vidjeti koliko nas zapravo doktori lažu”. Bila je izjava ratnog veterana iz Grčke, kojem su devet različitih stručnjaka potvrdilo da mu je ostalo samo šest mjeseci do kraja života.

Godine 1976. Dijagnosticirali su mu rak pluća i predložili liječenje jakom kemoterapijom, unatoč tome što je objavljeno da mu nema spasa.
Stamatis je taj način liječenja odbio i priopćio je da to ne može pozitivno djelovati na ljudski organizam. “Prvo bolesnog čovjeka oslabe i još mu pogoršaju stanje, zatim mu kažu da je njegova bolest neizlječiva.”

thumb460_62337_dekica-1416863899-593090

Moratis se vratio u svoj rodni kraj, na otok Icariju. Zbog uvjerenosti da će živjeti samo još šest mjeseci, pao je u depresiju, po cijele dane je ležao, a brigu o njemu su vodile njegova majka i supruga.
Jednog dana je osjetio iznenadni nalet snage i krenuo je da bude aktivan.
Počeo je da se penje na planinu, do male crkve, također su i prijatelji krenuli da ga obilaze, samim tim se i on osjećao bolje. Svakim danom je sve više i više napredovao.

Poslije nekog vremena, zasadio je sebi vrt. U njemu je provodio dane uzgajajući voće i povrće. Počeo je i sam sebi spremati jelo, koristeći plodove svog truda iz vrta.

Tako je prošlo šest mjeseci, a umjesto smrti imao je svoj vrt, vinograd, kao i još veću želju za životom.
Svaki dan se budio rano sa željom da provodi vrijeme sa svojom obiteljiradeći i uživajući na suncu pored mora.
I tako su godine prolazile, a on je bio sve zdraviji i zdraviji.

Screen shot 2014-01-02 at 2.01.10 PM

Nakon 30 godina zdravog života, u svojoj 97 godini, odlučio je da posjeti iste doktore koji su mu prognozirali kratak životni vijek.
Šta se desilo? Ti isti doktori koji su mu rekli da će se njegov život za par mjeseci okončati, bili su odavno već mrtvion ih je nadživio.
Kada je umro, imao je nevjerovatne 102 godine. Smrt je izazvala starost, a rak koji se spominjao, prestao je postojati.

Bit zdravog života je imati zdravo tijelo, ali i zdrav duh.
Treba što više težiti životu u prirodnom okruženju, kao i dobroj i pravilnoj ishrani.
Icarija je otok poznato po dobroj hrani, kao i po tome da se bolesti srca ili raka skoro i ne pojavljuju.

Životne navike stanovnika Icarije:

– Mediteranska dijeta. Mnogo, po mogućnosti sirovog i domaćeg povrća. Izbaciti meso u potpunosti. Domaće maslinovo ulje, sjemenke, žitarice. Domaći kruh s cjelovitim žitaricama. Domaće voće i povrće..

– Mnogo čaja. Čaj ima diuretička svojstva i ima mogućnost istjerati sve otrove iz tijela, ako je domaći naravno.

– Odmor. Odmarajte ako ste umorni. Ne prisiljavajte svoj organizam na život uz malo sna. Ležite na vrijeme.

ikaria-geology-009

– Budite aktivni u prirodi. Šetajte, upijajte sunce i more ili zelenilo, šumu, travke. Radite, gradite, sadite. Osjećajte se korisno.

– Ne jurite sa životom i oslobodite se strahova i stresa. Družite se s prijateljima, s obitelji, puno se smijte i ne očekujte od života ništa. Jednostavno se prepustite ljepoti životaUkoliko je moguće preselite se u mjesto bez smoga, u mjesto bez otrova u zraku, u mjesto gdje vas nitko neće tjerati ili prisiljavati na bilo šta. Živite život i zaboravite na bolest. Živite kao da je uopće nemate, kao da ne postoji. Tako je živio Moraitis i preživioNadživio je sve one koji su ga uvjeravali da će umrijeti.


21. svibnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za POMIRIO SE S TIM DA UMIRE OD RAKA, ALI JE DOŽIVIO DUBOKU STAROST…