POUČNA PRIČA: ZAROBLJEN U SNJEŽNOJ OLUJI


oluja

 

Jedan čovjek, spuštajući se sa planine na Aljasci, nadao se da će stići u svoje naselje prije nego što počne snježna oluja. Međutim, zakasnio je.

 

Snježna mećava je udarila takvom žestinom da nije mogao vidjeti ni metar puta pred sobom. Krupan snjeg nošen vjetrom obarao ga je s nogu i on se veoma mučio da pronađe put. Iako je znao da je veoma blizu naselja, potpuno je izgubio orijentaciju i nije mogao odrediti u kome smjeru se treba kretati. Konačno, u mračnoj noći, pao je na gomilu snjega mokar, ukočen od hladnoće i potpuno bez snage. Nije mogao nastaviti i pomirio se sa činjenicom da će umrijeti. Dok je tako ležao na snjegu, učinilo mu se da čuje nešto – tiho cviljenje psa. Dozivao je psa i pokušao puzati prema zvuku. I, baš kao što je i mislio, bio je to zaista pas koji je također bio izgubljen u mećavi. Bilo je to mladunče koje se nekako odvojilo od majke i izgubilo. Čovjek je brzo počeo trljati krzno psića pokušavajući mu održati cirkulaciju i tako ga sačuvati u životu. Grijao je štene svojim dahom, nastavljajući disati prema njemu tokom cijele noći kako bi ga održao u životu.

 

Sljedećeg dana, kada je oluja prestala, ljudi iz sela našli su čovjeka i psa u životu. Otkrili su da je čovjek radeći na tome da održi psa u životu spasio i samog sebe.

 

Izvor


01. ožujka 2018 by Dina
Komentari isključeni za POUČNA PRIČA: ZAROBLJEN U SNJEŽNOJ OLUJI