POUČNA PRIČA: ZAŠTO JE PROFESOR STUDENTIMA SKUHAO ČAJ?


Grupa bivših studenata, sada već uspješnih poslovnih ljudi, okupila se i posjetila jednog starog profesora s fakulteta. Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe o umoru, iscrpljenosti, stresu na poslu, u obitelji i na svakom životnom koraku.

Profesor ih je slušao s punom pažnjom i suosećanjem.

“Čini mi se da vam treba šalica dobrog čaja”, rekao je i povukao se u kuhinju.

Vratio se s velikim loncem iz kojeg se dimio čaj i cijelim asortimanom šalica. Svaka je bila drugačija. Bilo je tu porculanskih, plastičnih, staklenih, papirnih, kristalnih, keramičkih … Neke su izgledale skupocjeno, kao da su stigle s dvora posljednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrnjene i polupane …

“Poslužite se”.

Kad su svi bivši studenti imali šalicu u ruci, profesor je primjetio:

“Lijepe i skupocjene začas su planule. Na stolu su ostale, nedirnute, ružne, obične i jeftine šalice. Za sebe želite samo najbolje, što vam je ujedno i izvor stresa. A, ipak, izgled šalice ne doprinosi okusu. Ljepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je u stvari bila potrebna dobar čaj, a ne šalica. Ipak ste posegnuli za najboljom. A, onda ste nastavili mjerkajući tuđe šalice.

Kad se uhvatite u vrtlog stresa i nezadovoljstva, sjetite se da je čaj poput života. A posao, novac i položaj u društvu … poput šalice. Šalica ne definira, niti mijenja kvalitetu života koji živimo. Ponekad, koncentrirajući se samo na šalicu, propustimo uživanje u čaju.

Pijete čaj, a ne šalicu.

Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega. Žive jednostavno, govore ljubazno, vole velikodušno… “


18. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za POUČNA PRIČA: ZAŠTO JE PROFESOR STUDENTIMA SKUHAO ČAJ?