POVEZANOST IZMEĐU UPOTREBE ANTIBIOTIKA I ASTME I ALERGIJE


antibiotici1

 

Sve veća upotreba umjetnih, sintetičkih antibiotika može biti odgovorna za porast alergije i astme u svijetu. Remeteći prirodnu ravnotežu crijevne flore, antibiotici mogu spriječiti imunitet da razlikuje bezopasne supstance od onih koje su zaista opasne za nas. 

 

Naša crijevna flora je desna ruka našeg imuniteta“, – tvrdi Gary Huffnagle, profesor Interne Medicine, Mikrobiologije i Imunologije na fakultetu Michigana. Njegova istraživačka ekipa ponudila je prvi eksperimentalni dokaz toga da poremećaj crijevne flore može izazvati alergijske reakcije i astmu.

 

U zadnjih 20 godina astma u svijetu je porasla za 160%. Trenutno u Americi od astme boluje 25% djece, u Engleskoj – 30%, kod nas  oko 10% i ta brojka stalno raste.

 

Doći do uzroka porasta astme i alergije nije jednostavno. Razni stručnjaci krive zagađenu okolinu, nezdravu hranu, čak i promjenu higijenskih navika. Ali neki stručnjaci već odavno među uzroke ubrajaju i antibiotike.

 

Povezanost astme i antibiotika je očigledna. Gdje god je naraslo korištenje antibiotika, narastao je i broj oboljelih od astme i alergije,“ – govori prof. Huffnagle. – „U državama gdje korištenje antibiotika nije prošireno, astma i alergija su rijetka pojava“.

 

Nova istraživanja u Berlinu su potvrdila da porast astme i alergije u državama zapadnog svijeta je proporcionalan rastu korištenja antibiotika.

 

Miševi reagiraju na gljivice i plijesan

 

Huffnagle je proveo niz eksperimenata da bi potvrdio svoju teoriju. Grupa miševa je dobila terapiju antibioticima, a nakon toga su ih izložili gljivicama, koje se inače prirodno nalaze u našoj okolini  i na ljudskoj koži. Ova grupa miševa je imala puno veći postotak imunološkog odgovora na spore plijesni i gljivica nego grupa koja nije dobila antibiotik.

 

„Poremećaj crijevne mikroflore zbog terapije antibioticima može nas učiniti podložnim alergiji,“ – kaže prof. Huffnagle.  – „Od jednom više ne možete podnositi prisutnost gljivica i plijesni„.

 

Huffnagle je koristio različite vrste miševa da bi utvrdio da podložnost alergiji nije uzrokovana genima. Također, korištene su i razne vrste alergena. Kada se kao alergen koristio protein iz jajeta, reakcija na njega je bila slična astmi.

 


05. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za POVEZANOST IZMEĐU UPOTREBE ANTIBIOTIKA I ASTME I ALERGIJE