POVIŠEN HOMOCISTEIN


PH

 

 

Homocistein je inflamatorna aminokiselina koja nastaje kao nusprodukt metabolizma proteina. Oštećenja zida arterija izazvana homocisteinom su jedan od glavnih faktora koji pokreću proces ateroskleroze. Postoje prirodni načini da se od toga zaštitimo. 

 

Priča o homocisteinu je započela izveštajem dr Kilmera Mekulija iz 1969. da je povišen nivo homocisteina povezan sa unapredovalom aterosklerozom i preranom smrću. On je otkrio da djeca, rođena sa genetskim poremećajem nazvanim homocisteinurija, koji dovodi do toga da nivoi homocisteina budu veoma visoki, često umiru veoma mlada uslijed unapredovale skleroze u njihovim arterijama. Ali, tek je 1990-tih u potpunosti uvaženo značenje homocisteina u razvoju srčanih oboljenja.

 

Problemi sa povišenim homocisteinom
Povišen nivo homocisteina dovodi do pojačanog zgrušavanja koje smanjuje dotok krvi u važne delove tijela. Nedostatak krvi u srcu može prouzrokovati srčani napad, a smanjena opskrba mozga krvlju ubrzava razvoj demencije i može dovesti do moždanih udara.
Visok nivo homocisteina je također povezan sa ugrušcima u drugim važnim dijelovima tijela. To uključuje i vene, u slučajevima tromboze dubokih vena, ili emboliju pluća. U nekim proučavanjima, čak je i umjereno povećanje nivoa homocisteina pokazalo povezanost sa učestalošću formiranja krvnih ugrušaka.

 

Tko bi se trebao testirati?
U principu, nivoe homocisteina bi trebali provjeravati svi koji imaju biteljsku povijest srčanih oboljenja, šloga, dijabetesa ili kognitivne degeneracije (demencije). Isto tako, svi kojima je dijagnosticirano neko od tih stanja trebali bi pratiti svoje nivoe homocisteina. U rizičnu grupu spadaju i oni koji imaju ličnu ili obiteljsku povijest alkoholizma ili bubrežnih oboljenja.
Najbolji način da se provjere nivoi homocisteina su laboratorijske pretrage koje se tiču zdravlja srca i koje uključuju mjerenje C-reaktivnog proteina, Lp(a) (lipoprotein a) i VAP test (vertikalni autoprofil kolesterola).

 

Kako dolazi do povišenja nivoa homocisteina
Homocistein je metabolički nusproizvod metabolizma bjelančevina, a posebno metabolizma metionina. Metionin se nalazi u mesu, plodovima mora, mliječnim proizvodima, jajima…Homocistein se metabolizira na dva načina: remetilacijom i transsulfuracijom. Remetilacija zahtjeva folate (B9) i B12 koenzime, dok transsulfuracija zahtjeva piridoksal-5-fosfat, koenzim B6.
Po pravilu se oko 50% homicisteina remetilizira, a ostatak homocisteina se transsulfurizira u cistein. Cistein koji se tako formira se potom koristi za proizvodnju glutationa. Glutation je moćan antioksidans koji štiti ćelije od oksidativnog stresa. Vitamin B2 i magnezij sudjeluju u metabolizmu homocisteina. Ako u tijelu ne postoji dovoljno vitamina B6, B12, folata, B2 i magnezija, može doći do opasnog povišenja nivoa homicisteina.

 

Uzroci povišenja homocisteina
* Loša ishrana sa mnogo šećera i ugljikohidrata može smanjiti nivo ključnih B vitamina i magnezija.
* Poremećaj ravnoteže crijevnih bakterija dovodi do loše apsorpcije hranljivih sastojaka, što također može dovesti do povišenja nivoa homocisteina.
* Genetski poremećaji, na primjer oni koji izazivaju probleme sa apsorpcijom i korištenjem folata i vitamina B6, se često susreću kod osoba sa povišenim nivoom homocisteina.

 

Prelaskom na zdravu biljnu ishranu što siroviju, idealno potpuno sirovu, i primijenjivanjem zravih životnih navika problemi ovog tipa se reguliraju vrlo brzo.


18. veljače 2018 by Dina
Komentari isključeni za POVIŠEN HOMOCISTEIN