POVRĆE ZA HLADE DANE – ZIMSKI ADUTI


 

Ljeto i jesen su (zasluženo) na glasu kao godišnja doba bogata ukusnim voćem i povrćem, što našu trpezu čini znatno raznovrsnijom tokom tih mjeseci. Naprotiv, i zima ima svoje adute, i krajnje je vrijeme da ih iskoristite na pravi način.

 

Kelj

Kralj zimskih dana, kelj je jedna od namirnica kojom bi što češće trebalo da obogatite trpezu, pogotovo krajem zime, kada je hladnoća njegove listove učinila samo mekšim. Kelj uspjeva i na temperaturama nižim od 10 stupnjeva Celzijusa, zbog čega raste tokom cijele zime.

 

Prokulice

Ako i dalje mislite da mrzite prokulice, probajte plodove koji se sada nalaze na tržnicama, jer su znatno ukusniji od onih koje jedemo ljeti. Sadrži veoma malo kalorija, ali dovoljno vitamina C i A, kao i biljnih proteina i vlakana.

 

Koraba

Njemački naziv za korabu “kupus-repa” dovoljno govori o ovom neobičnom povrću koje se u velikom stilu vraća na naše trpeze. I to je pozitivna promjena u našoj ishrani, jer korabe ne vole ljeto, naklonjenije su jeseni i zimi, zbog čega treba iskoristiti trenutak i dodati ih svakodnevnim jelima.

 

Pastrnjak

Bogat vitaminima B, C i E, pastrnjak je nezaobilazan dodatak raznim jelima i juhama. Najbolji je upravo onaj koji se ubire poslije jutarnjeg mraza tokom hladnih, zimskih dana.

 

Raštika

Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcijakoji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena (odnosno vitamina A) te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid.Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

 

Kupus

Legenda o prednostima  kupusa kod nas je uveliko rasprostranjena, ali nikako bez razloga. Kako kupus dobro podnosi niske temperature, ne nedostaje na tržnicama tokom zimskih dana, a kako sadrži velike količine vitamina C, odličan je saveznik u borbi protiv prehlade.


10. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za POVRĆE ZA HLADE DANE – ZIMSKI ADUTI