PRIJEĐITE BAREM 1.000 KORAKA DNEVNO


To sigurno možete! Ako ne možete prijeći preporučenih 10.000 koraka dnevno kako biste uspješno kontrolirali težinu i bili zdravi, prijeđite barem 1.000. Evo kako će vam to koristiti.

 

Za optimalno zdravlje, zdravstveni stručnjaci preporučuju 10.000 koraka dnevno. Ali, ako sjedite dugo na radnom mjestu i sve poslove obavljate autom, ili ako ste stalno u stisci sa vremenom, možda nećete moći svakoga dana prijeći 10.000 koraka dnevno (što iznosi oko 6-7 kilometara pješačenja. Što onda da radite? Umjesto da nastavite sjediti, povećajte fizičku aktivnost na barem tisuću koraka dnevno (što je nešto manje od kilometra). Toliko vremena ćete svakako moći odvojiti, a koristi za zdravlje biti će višestruke. Evo i kakve:

 

* „Čak i skroman nivo fizičke aktivnosti drastično poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti“, kaže dr Majkl Olson, profesor psihologije vježbanja na Oburn sveučilištu. Kretanje čini da mišići bolje „pumpaju“ krv kroz tijelo, što snižava puls.

 

* Dodatna aktivnost direktno smanjuje rizik od moždanog udara. Također, pomaže u reguliranju krvnog tlaka.

 

* Dodatnih 1.000 koraka dnevno pomaže u reguliranju nivoa kolesterola. „Kada se krećete, sagorijevate kolesterol i druge masti u krvotoku, čime pomažete krvnim žilama“, objašnjava prof. Olson.

 

* Kratka, brza šetnja možda je najbolji način da razbistrite glavu i popravite raspoloženje. „Kada vježbate, organizam proizvodi više dobrih kemikalija – endorfina, a istovremeno dolazi do snižavanja nivoa kortizola, hormona stresa koji čini da se osjećate loše i povećava rizik od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema“, kaže Harli Pasternak, autor bestselera The Body Reset Diet.

 

* Prema Američkoj akademiji ortopedske kirurgije, bilo koji oblik vježbanja koji vas tjera da djelujete protiv gravitacije, a u koji ulazi i hodanje, jača kosti i pomaže u borbi protiv osteoporoze.

 

B. Soldatović


18. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za PRIJEĐITE BAREM 1.000 KORAKA DNEVNO