PRILAGODITE VJEŽBANJE LJETNJIM UVJETIMA


vež1

 

Ni tijekom tropskih vrućina ne bi trebali zapostaviti vježbanje kako biste tijelo održali u kondiciji

 

Pobjegnite od usijanog asfalta u ugodan park

Ljeto definitivno nije vrijeme kad trebate zapostaviti rad na sebi i održavanje zdravog duha u zdravom tijelu. Nemojte dozvoliti da vas vrućina pokoleba, izađite vani i vježbajte, ali uz nekoliko izmjena u odnosu na hladnije i ugodne dane.

 

Pijte vodu

I na tropskim temperaturama sport može pružiti užitak i bude zabavan. Ipak, vježbanje morate prilagoditi velikim vrućinama. Obavezno treba izbjegavati intenzivne fizičke aktivnosti kad su temperature ekstremno visoke, pa ne bi trebalo vježbati usred dana, kad je sunce najjače. Najbolje bi bilo da vježbanjem započnete dan, dakle da budete aktivni rano ujutro. Za one koji vole duže spavati i kasno večer je dobra opcija. Ali ukoliko imate vremena i mogućnosti, dobra ideja bila bi da pobjegnete u šumu ili veći park, gdje su temperature ugodne i preko dana. Veoma je važno da pijete mnogo tekućine, najbolje bi bilo vodu sobne temperature. Uz to bi trebali jesti što više sezonskog zelenog povrća i voća, koje osvježava i ne opterećuje organizam, a ispunjava ga energijom potrebnom za vježbanje.

 

Što se tiče izbora sporta, na vrućinama su najbolje aktivnosti povezane s vodom: plivanje, ronjenje, veslanje, trčanje po plićaku itd.

 

Skratite zagrijavanje

U ljetnjim uvjetima, kad su temperature vrlo visoke, prije treninga i sportske aktivnosti treba skratiti zagrijavanje jer je tijelo već samo po sebi zagrijano, ali to ne znači da trebate izostaviti razgibavanje. Također, mudro bi bilo ne izložiti tijelo prevelikom naporu, već se zadržati na nivou umjerenog i ugodnog vježbanja, osim ako nije riječ o vrhunskom sportu.


28. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za PRILAGODITE VJEŽBANJE LJETNJIM UVJETIMA