PRIRODNA POMOĆ PROTIV ZATVORA


psilijum

 

Jedna od najefikasnijih biljaka za riješavanje lakših slučajeva zatvora, ali također i biljka koja ima i drugih djelovanja povoljnih po zdravlje, jest psilijum ili buhačica (Plantago ovata).

 

Psilijum je jedan od najbogatijih izvora rastvorljivih biljnih vlakana. Istraživanja objavljeno u američkom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition ukazuje da je upotreba rastvorljivih biljnih vlakana efikasan način da se tretira blag do umjereno povišen nivo kolesterola u krvi, a osobina ishrane bogate psiliumom da snižava kolesterol i glikemijski indeks hrane koja se unosi je također dobro dokumentirana.

 

Opstipacija ili zatvor je vrlo čest problem u razvijenim zemljama, dok je relativno rijedak u zemljama u razvoju. Naime, u siromašnijim zemljama rijetko se sreće problem neredovnog pražnjenja crijeva zato što se stanovništvo obično hrani „sirotinjskom“ hranom punom biljnih vlakana, a i dosta se kreću. Hrana, naravno, nije jedini uzrok loše crijevne peristaltike, pošto na nju mogu utjecati i stres, nedovoljan unos tekućine i mnogo sjedenja. Upravo je to karakteristično za tipičnog stanovnika razvijenih zemalja. Trajno rješenje ovog problema je promjena životnih navika, ali privremena i neškodljiva pomoć iz prirode uvijek je dobrodošla.

 

Efikasno i neškodljivo

Jedna od najefikasnijih biljaka za rješavanje lakših slučajeva zatvora je psilijum ili buhačica. Ova biljka sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, iridoide (aukubozid) i mnogo sluzi.  Ta sluz u crijevima stvara supstancu sličnu ljudskoj sluzi. To je vrlo bitno zbog efekta „podmazivanja“ zidova crijeva. Rastvorljiva biljna vlakna u ovoj biljci upijaju vodu, tako da višestruko povećavaju svoj volumen, i do 15 puta.  Ona su otporna na enzime za probavljanje, pa relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva, gdje zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju kretanje (peristaltiku) crijeva.

 

Normalizira crijevnu peristaltiku

Opisani mehanizam sličan je mehanizmu djelovanja raznih odčepljivača cijevi – povećan volumen i sluzava konzistencija tjeraju čep prema izlazu. Nije poznato da psilijum ima bilo kakav štetan utjecaj na zdravlje. On ne remeti crijevnu mikrofloru, probavu i rad crijeva. Može se uzimati i duže vrijeme bez neželjenih nuspojava, tako da je poželjnija varijanta od sintetičkih lijekova i purgativa koji izazivaju grčeve, kao što je sena. Ali, što je veoma interesantno, iako je psilijum prvenstveno laksativ, on može pomoći i smirivanju proljeva, zato što neke supstance koje sadrži (iridoidi) djeluju smirujuće na zidove crijeva i potiču povratak normalne peristaltike.

 

Psilijum djeluje blagotvorno u slučaju sljedećih poremećaja: 
kroničnog zatvora
iritabilnog kolona
ulceroznog kolitisa
Kronove bolesti
povišenog kolesterola povezanog sa kroničnim zatvorom
divertikuloze
sindroma ljenih crijeva
proljeva nebakterijske prirode


10. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za PRIRODNA POMOĆ PROTIV ZATVORA